A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Az intenzív gabonatermesztés komplex növényvédelmet igényel

Hírek - 2020.03.20

Extenzíven vagy intenzíven termeljünk? Ma már ez nem lehet kérdés egy komoly gabonatermesztő számára, ha valamelyik kalászos gabonát illeszti a vetésforgóba.

Az intenzív gabonatermesztés komplex növényvédelmet igényel


Az intenzitás foka esetleg megfontolandó, de azzal már szinte mindenki egyetért, hogy minimális befektetéssel jó minőségű nagy terméseket nem lehet elérni. Hatékony gyomirtó szerre, gomba- és rovarölő készítményekre szükségünk lesz a termesztés során. A kérdés csak az, hogy mikor, melyiket válasszuk és milyen áron juthatunk hozzá.

Azért, hogy az FMC segítse a szakmai és gazdasági döntéseket, idén is több, szakmai alapon összeállított technológiai csomagot kínál a kalászos gabonát termesztők számára. Ezek a csomagok a Granstar® családhoz tartozó gyomirtó szerekre épülnek és a Rapid® CS rovarölő illetve a Riza® 250 EW gombaölő szereket is tartalmazzák.

FMC KALÁSZOS TECHNOLÓGIAI CSOMAGAJÁNLATOK 2020:

1. Granstar® SuperStar Rapid Pack
     12 ha-os csomag

2. Granstar® Super Rapid Pack
     25 ha-os csomag

3. Pointer® Star Rapid Pack
     12 ha-os csomag

4. Granstar® SuperStar Rapid + Riza Pack
     12 ha-os csomag

5. Granstar® Super Rapid + Riza Pack
     25 ha-os csomag

6. Pointer® Star Rapid + Riza Pack
     12 ha-os csomag


Miért és mikor válassza a Granstar® SuperStar gyomirtó szert?

- Ha széles kétszikűirtó hatásspektrumú készítményt keres, melybe beletartozik a mezei acat, a ragadós galaj és a herbicid toleráns árvakelésű napraforgó is.
- Ha időben rugalmasan szeretne alkalmazkodni a termelési és időjárási körülményekhez. Mindhárom hatóanyag különösen szelektív a kultúrnövényre, így Ön megvárhatja az összes kétszikű gyom kikelését és egy menetben védekezhet ellenük a kalászosok zászlósleveles állapotáig (kivéve zab: 2 nódusz).
- Olyan készítményt keres, melynek nincs utóvetemény korlátozása.

IMG 9785
1. kép: Granstar® SuperStar gyomirtó szerrel kezelt búza (Tokaj, 2019).

Miért és mikor válassza a Granstar® Super 50 SX® gyomirtó szert?

- Ha jól ismert, bevált, kiváló szelektivitású „általános” gabona gyomirtót keres.
- Ha a munkamenetek optimalizálása és hatékonyabbá tétele érdekében fontos Önnek a permetező gyors és víztakarékos tisztítása. Az SX® formuláció segíti Önt ebben.
- Olyan készítményt keres, melynek nincs utóvetemény korlátozása.

GGS2
2. kép: Granstar® Super 50 SX® a megbízható standard

Miért és mikor válassza a Pointer® Star gyomirtó szert?

- Ha látványos, gyors, tartós hatású gyomirtót keres a nehezen irtható kétszikűek ellen is (mezei acat, ragadós galaj, árvakelésű napraforgó).
- Ha időben rugalmasan szeretne alkalmazkodni a termelési és időjárási körülményekhez, ezzel a készítménnyel hosszú időszak áll rendelkezésre a kijuttatásra.
- Fontos Önnek, hogy korai kijuttatás esetén talajhatása is legyen.

IMG 9469
3. kép: Pointer® Star hatása vidra keserűfű ellen (Tokaj, 2019).

Miért és mikor válassza a Rapid® CS rovarölő szert?

- Ha olyan készítményt keres, mellyel alacsony hektárköltséggel végezhető el egy hatékony rovarölő szeres kezelés a kalászos gabonában.
- Ha fontos Önnek, hogy 3-5 napos tartamhatása révén akár kevesebb permetezéssel is megvédhető legyen az állomány.
- Ha fontos Önnek, hogy az erős napsütés vagy a hirtelen jött eső se csökkentse a hatékonyságot, ezzel az UV- és esőálló készítménnyel biztosra mehet.

GGS1
4. kép: A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is.

Miért és mikor válassza a Riza® 250 EW gombaölő szert?

- Ha minőségi, nagy dózisú és kedvező árú tebukonazol tartalmú készítményt keres a kalászosok levél és kalászvédelmére.
- Ha olyan készítményt keres a gabonabetegségek elleni védekezésre, mely a legtöbb kalászos levél- és kalászbetegség ellen hatékony.
- Ha fontos Önnek, hogy a készítmény akár több kultúrában is (pl. repce) felhasználható legyen, így könnyebben alkalmazkodhat a termelési körülményekhez.

IMG 9781
5.kép: Riza® 250 EW gombaölő szerrel kezelt parcella (Tokaj, 2019).

Az FMC kalászos technológiai csomagok további közös előnye, hogy a csomagalkotó készítmények keverhetősége kipróbált és biztonságos a kultúrnövényre. Azon túl, hogy az egyes termékek ára a szóló termékekhez képest csomagban jóval kedvezőbb, a Riza® 250 EW gombaölő szer igen jelentős árcsökkentése a komplex csomagok árát is jelentősen csökkenti 2020-ban.

IMG 9782
6.kép: FMC komplex védelemben részesített parcella (Tokaj, 2019).

Bízunk benne, hogy az FMC gabona technológiai csomagjai 2020-ban is segíteni fogják a gazdálkodók munkáját és hozzájárulnak kalászos gabonájuk komplex és gazdaságos védelméhez.

fmclogowww.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.


A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.


Címkék: gombaölő szer, FMC, kalászos, gabonatermesztés, gabona, rovarölő szer, gyomirtó szer, FMC-Agro Hungary Kft., kalászos technológia