Vetés változó mélységbe? Már ez is lehetséges!

2020.03.14

Vajon milyen mélységbe vessük a magokat, ha táblán belül eltérő talajnedvesség-értékekkel találkozunk? Ilyenkor ma még a gazdák igyekeznek kikalkulálni a legmegfelelőbb átlagos vetési mélységet, ám a közeljövő vetőgépei már ezen a téren is képesek lesznek a differenciálásra.

Vetés változó mélységbe? Már ez is lehetséges!


Az ideális vetésmélység elengedhetetlen feltétele az egyöntetű, gyors kelésnek. Meghatározása azonban nem is olyan egyszerű, ezzel a dilemmával minden évben szembesülniük kell a gazdáknak. A 2017 óta az AGCO csoporthoz tartozó amerikai Precision Planting cég jelenleg egy olyan technológia kidolgozásán fáradozik, amely képes megfelelő választ nyújtani a vetésmélység problémájára. A megoldás lényege, hogy figyelembe veszik az eltérő talajtípusokat, talajkörülményeket, és akár táblán belül is igazodni tudnak ezekhez, hogy a magok a számukra legkedvezőbb pozícióba kerüljenek a vetés során.

A Precision Planting új terméke a SmartDepth nevet kapta, és ez egy újabb lépést jelent előre azon az úton, amelyen az amerikai cég három éve a SmartFirmer rendszerrel indult el. Utóbbi már képes volt arra, hogy valós időben mérje a talaj hőmérsékletét (ezáltal könnyen eldönthető, elég meleg-e a gyors csírázáshoz), valamint nedvességtartalmát, illetve detektálja a barázdában lévő, nemkívánatos növényi maradványokat.

vetes 2

A SmartDepth ezen információk birtokában már automatikus változtatásokra képes a vetésmélység meghatározása során. Az eljárás egyelőre tesztüzemben működik, és 2019-ben remek eredményeket értek el vele a – hol szárazabb, hol pedig nedvesebb talajba történt – vetések során. A kísérletek alatt is bebizonyosodott, hogy legalább 30 százalékos talajnedvesség szükséges az ideális csírázáshoz. A kezelőnek nem kell mást tennie, mint a traktorfülkében elhelyezett 20|20 kijelzőn beállítania a kívánatos talajmélység minimális és maximális értékét, valamint az ideális talajnedvesség-értéket, és ezek alapján a SmartDepth már önmagától kikalkulálja minden mag számára a legmegfelelőbb lehelyezési pozíciót.

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE