A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
A MOSZ VII. Kongresszusának javaslatai

A MOSZ VII. Kongresszusának javaslatai

Hírek - 2019.12.04

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) november 28-án tartotta VII. Kongresszusát. A szövetség átfogó helyzetértékelést készített az agrárágazat helyzetéről, megállapítva, hogy a magyar mezőgazdaság egyre inkább lemarad a versenytársaitól, egyre kevésbé képes megfelelni az új kihívásoknak. A hazai agrárpolitika felelőssége, hogy olyan, az árutermelő gazdaságok jelentős részét sújtó földszabályozást, diszkriminatív adó- és támogatáspolitikát alkalmaz, ami rontja a versenyképességüket, akadályozza a fejlődésüket.

A MOSZ VII. Kongresszusának javaslatai


A Kongresszus megfogalmazta az ágazat, ezen keresztül a vidék, a falu leszakadásának megállítását szolgáló javaslatait.

Megállapította, hogy a jelenlegi földszabályozás alapvető gátja a felzárkózásnak. A jelenlegi szabályok folyamatosan szétzilálják a földhasználatot, korlátozzák a tényleges földművelők földtulajdonszerzését. Az osztatlan közös tulajdonok tervezett kimérése tovább aprózza a területeket, ellehetetleníti a táblák művelését, megvalósítása újabb 30 évre éli fel lehetőségeinket. A földszabályozás átalakításával biztosítani kell a jogi személyiségű agrárvállalkozások földtulajdon-szerzését, a föld tényleges használóját kell helyzetbe hozni az előhaszonbérleti rangsorban. Lehetővé kell tenni, hogy a mezőgazdasági termelőszervezet tulajdonosa és munkavállalója korlátozások nélkül adhassa bérbe a földjét a gazdaságának és ugyanúgy válhasson földművessé, mint az őstermelők. Az osztatlan közös tulajdon kimérése során kert esetén legalább 3 hektárt, szántó esetén legalább 5 hektárt, gyep esetén legalább 10 hektárt meghaladó terület legyen bejegyezhető. Kimérésre akkor kerüljön sor, ha a földtulajdonos saját maga művelte birtokot alakít ki.

Nem folytatható tovább az az agrárpolitika, amely szembe állítja az ágazat szereplőit. Az új KAP magyar stratégiai tervét a versenyképességi szempontokat figyelembe véve kell megalkotni. Meg kell szüntetni az árutermelők közötti a diszkriminációkat.

A termelőknek és a mezőgazdaság egészének mérhetetlen károkat okozó vidékfejlesztési program végrehajtásában elkövetett hibák tanulságait le kell vonni, felelőseit meg kell nevezni, az 50-es évekre emlékeztető 80-20%-os szabályt el kell törölni.

A 2021 utáni KAP keretében a capping során érvényesíteni kell a 100%-os munkabér kompenzációt, meg kell őrizni a termeléshez kötött támogatásokat, a pályázatok elbírálásánál a föld minőségét is figyelembe kell venni. Az intézményrendszert működőképessé kell tenni. A sikertelen vidékfejlesztési pályázati rendszert át kell alakítani, a költségvetésnek legalább az Uniós átlagnak megfelelő társfinanszírozást kell biztosítania, valamint be kell vezetni a jövedelemstabilizációs rendszert.

A jövő egyik kulcskérdése a környezetvédelmi és termelési szempontok megfelelő összehangolása. A környezeti fenntarthatóság mellett tekintettel kell lenni a gazdasági és szociális fenntarthatóság szempontjaira is. OIyan szabályozásra van szükség, amely egyaránt figyelembe veszi a környezeti állapot megóvását és a növekvő élelmiszerszükséglet kielégítésének igényét. A Kongresszus visszautasítja azt az egyre terjedő megközelítést, amely elsődlegesen a mezőgazdaságot próbálja felelőssé tenni a környezeti és klíma helyzet romlásáért.

Határozott lépésekre van szükség a termelők kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében. Miközben mind az input anyag beszállítói, mind a feldolgozói oldal koncentrálódik, a termelői oldal meghatározó szereplői kényszerből darabokra bomlanak. Erősíteni kell a termelői összefogásokat, helyzetbe kell hozni a termelői csoportokat. Meg kell teremteni a termelői, szövetkezeti keretben működő élelmiszerfeldolgozók létrehozásának feltételeit. Az alulról jövő – nem pedig a felülről diktált – integrációs kezdeményezéséket kell támogatni.

Az agrárbürokrácia - kiemelten a föld szabályozás és a vidékfejlesztés területén – az elmúlt években drasztikusan nőtt. Ezt vissza kell vágni. Első lépésként kötelezően elő kell írni, hogy se a hatóság se a köztestület ne követelhessen meg olyan adatokat és információkat, ami az államigazgatásban fellelhető.
A Kongresszuson az Agrárminisztérium felelős vezetője együttműködési szándékát fejezte ki a megfogalmazott javaslatok megvitatására, az ágazat helyzetét jobbító intézkedések meghozatalára. A MOSZ - a Kongresszus által lefektetett alapelvek mentén - nyitott az együttműködésre.
Forrás: MOSZ


Címkék: KAP, MOSZ, Vidékfejlesztési Program, kongresszus

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...