TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Cél a termésmaximum megtartása

Cél a termésmaximum megtartása

Hírek - 2019.09.09

Színes programok fogadták a résztvevőket a KWS szakmai napján A KWS Magyarország immár hagyományosan augusztusban Jászkiséren tartott szakmai napot a régió gazdálkodói számára. Idén az FMC és a KITE előadói is színesítették a programot, így növényvédelmi és silózási ismeretekkel is gazdagodhattak, akik ellátogattak a rendezvényre.

A KWS cégcsoport évről évre növeli beruházásait, és éves forgalmának mintegy 15 százalékát visszaforgatja a kutatás és fejlesztés területeire. Ennek is köszönhető, hogy magyarországi piaci részesedése 2018-ban a kukoricapiacon 5, az őszi káposztarepce piacán 18 százalék volt.

Újdonságok a KWS-nél

A folyamatos fejlesztő munkának köszönhetően a cég évről évre bővíti, frissíti portfólióját. A szakmai napon a cég régióvezetője többek között ismertette azt az új őszibúza-fajtát is, amely 2019-ben kerül először forgalomba a hazai piacon. A STROMBOLI 2016-ban nyert EU-elismerést. A magas termőképességű, korszerű őszibúza-fajta megdőlésre nem hajlamos, bokrosodóképessége kiváló. Egészséges levélzetét a teljes érés végéig megőrzi, kiváló általános betegség-ellenálló képességgel rendelkezik, valamint kiváló sárga- és barnarozsda-tolerancia jellemzi, fuzáriumra, lisztharmatra és szeptóriás levélfoltosságra nem fogékony.
Korai típusú, korszerű őszibúza-fajta a VYCKOR, amely az ideális kenyérbúza jelzővel is büszkélkedhet. termőképessége magas, az állami minősítés 3 éve alatt szemtermésének mennyisége 23 százalékkal haladta meg a standard fajták átlagát. A kitettebb területek fajtája, kevésbé intenzív termesztési feltételek között is nagy szemtermésre képes. Extenzív jellegének köszönhetően a BASMATI fajta utódja lehet.

Az előadások keretében évről évre ismertetik az őszibúza- és ősziárpa-fajták helyi eredményeit. Az idei évben Jászkiséren az ősz árpák közül a KWS Kosmos teljesített a legjobban, szemtermése 8080 kg/ha, a KWS Astaire pedig 7960 kg/ha értéket produkált. A KWS ASTAIRE az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező ősziárpa-fajta Európa-szerte. Szülői vonalai között megtalálható a Magyarországon rendkívül sikeres KWS MERIDIAN fajta, így a cég várakozásai szerint a jövőben annak méltó utódja lehet. Szemtermésmennyisége megelőzi a korszerű fajtákét, sőt még a legújabb hibridekét is, és kevésbé intenzív technológia mellett is nagy termésre képes. Az őszi búzák között a KWS Modern vezeti a sort 7760 kg/ha eredménnyel. A KWS KOSMOS új generációs, csúcstermére képes, középérésű ősziárpa-fajta a KWS legújabb árpanemesítési programjából. Hatsoros, csúcstermő, korszerű új fajta, amely a gyengébb területeken is eredményesen termelhető. Kiváló minőségű szemtermés, magas hektolitersúly jellemzi, a korai vetést nagyon jól tolerálja, télállósága pedig kiváló.

kwskukorica

Szélsőségekre szelektálás

Ma már a nemesítőházak elsődlegesen nem a termésmennyiség folyamatos maximalizálásában látják a fejlődés lehetőségét, sokkal inkább a 100 százalékban elérhető termésmaximum megtartását helyezik előtérbe és tűzik ki célul – erről már Pintér János, a KWS Agroszerviz termékmenedzsere beszélt. Hozzátette: ennek eléréséhez a szélsőségekre történő szelektálás lehet az egyik fontos eszköz, mert ez adhat megfelelő választ a jelen kihívásaira, így például arra, hogy a klímaváltozás miatt kialakuló új körülmények között is megbízható, stabil termést produkáljon egy-egy kultúra.

A KWS emellett egyéb speciális eszközökkel és javaslatokkal: például plusz vetőmag kezelések, tőszám-, vetésidő- és vetőmagmix-javaslattal segíti a gazdálkodókat. Egyre fontosabb az is, hogy minél többen integrálják a gazdaságukba a precíziós és digitalizációs megoldásokat, így például a drónokat vagy például a tápanyag és az öntözővíz tervezett kijuttatását hozamtérkép alapján. Nagyon hasznosak a betakarítást becslő programok is a jobb minőségi és mennyiségi paraméterek eléréséhez.

Komoly kihívás elé állítja a növénytermesztőket az is, hogy például a fungicidek esetében 2020 és 2023 között csökken a hatóanyag-kombinációk száma, amivel eredményesen lehet védekezni a különféle gombás megbetegedések ellen. A növényvédő szerek esetében a neonikotionidok kivonásával a csávázószeres védekezés hatékonysága gyakorlatilag minimalizálódott. Pintér János előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a KWS-nél természetesen dolgoznak a probléma megoldásán, és a választ a KWS jelenleg futó super seed és seed care programjai jelenthetik. Hosszú távú projekt például a biofungicidek és a bioinszekticidek tesztelése, illetve már a befejezéshez közelít a biological és micronutrient csávázási lehetőségek bevezetése. Várhatóan 2020-tól már alkalmazható lesz ez az új megoldás, ahogy a madárriasztó adalékanyagok is.

A biostimulánsok azért hasznosak, mert indirekt hatásuk növeli a termés mennyiségét, minőségét, növeli és sikeresen támogatja a szükséges tápanyagok felvételét, beépülését, a növények fejlődésük során elriasztják a károsítóikat vagy gyérítik azokat.

Végezzük ősszel a gyomirtást!

A jövő növényvédelmi lehetőségeit felvillantó képek után a jelenlegi gyakorlathoz visszakanyarodva az FMC őszi repcetechnológiai ajánlatát Tamasi József növényvédelmi szakmérnök ismertette a hallgatósággal. A szakember szerint nagyon fontos, hogy a gazdák ősszel végezzék el a gyomirtást, ne sajnálják erre a hektáronkénti 15 ezer forint költséget, mert utána jóval nagyobb gond lesz a táblákon. A gyomok ugyanis jelentős tápanyag, víz- és fénykonkurenciát jelentenek, fokozzák a kifagyás veszélyét, illetve a kora tavasszal virágzó gyomok a kártevők elleni védekezést is megnehezítik. Egyes gyomok, így a ragadós galaj vagy a székfűfajok a betakarítást is megnehezítik. A nem megfelelő gyomirtás eredményeként a terület gyommagtartalma olyan mértékben megnövekszik, hogy az utónövény gyomirtása csak költségesebb technológiával oldható meg.

A FMC Nero® folyékony gyomirtó szere lépéselőnyt jelenthet az őszi káposztarepce számára. A termék két hatóanyagot (klomazon és petoxamid) tartalmaz, a kombinációnak jelentős talajon keresztüli tartamhatása van. Vetés után, kelés előtt kell alkalmazni, a hatékony gyomirtó hatás kifejtéséhez a permetezés után 14 napon belül 20-25 mm bemosó csapadék és jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszín szükséges. A készítmény az egyéb termékekkel nehezen irtható sebforrasztó zsombor ellen is kiváló hatékonyságú.

Jól használható őszi káposztarepcében a cég 2019-ben bevezetésre kerülő új terméke, a Gajus® (petoxamid és piklorám) gyomirtó szer. A készítményt vetés után, kelés előtt (preemergensen) 3,0 l/ha-os dózisban, jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre kell kijuttatni. A jó szelektivitáshoz jó minőségű magágy készítése, egyenletes vetésmélység és valamennyi vetőmag legalább 2 cm-es talajréteggel való takarása szükséges.

Az őszi kártevők elleni védekezésre a Rapid® és Cyren® folyékony rovarölő szerek akár kombinációban is hatékonyan használhatóak. Őszi káposztarepcében, olajretekben, mustárban a védekezést repce-fénybogár, repceszárormányos, repcebecő-ormányos, repcebolha ellen a kártevők táblára történő betelepedési időszakában, az imágólétszám figyelemmel kísérése mellett javasolt elvégezni. Repcebolha esetén a károsított levélfelület ismeretében kell dönteni a védekezések szükségességéről. A tavaszi kezelést legkésőbb rejtett bimbós állapotban lehet elvégezni.

Intelligens silózási megoldások

Az elméleti előadások mellett idén is a program része volt a kukorica- és napraforgó-táblaszemle, illetve az idén újdonságként az intelligens silózási megoldásokba is bepillantást nyerhettek a szakmai nap résztvevői. A szántóföldi KITE gépbemutató keretében munka közben is megtekinthető volt a John Deere 8600 silózó. A szemroppantási minőség mellett a John Deere a jó minőségű homogén tömegtakarmány előállítására helyezi a hangsúlyt. A HarvestLab szenzor segítségével a szárazanyag tartalom függvényében a gép automatikusan állítja a szecskahosszt, így az egyenletesen tömöríthető. Másik előnye a szenzornak, hogy beltartalmi értékek mérésének köszönhetően az adalékanyag és koncentrátum pontosan adagolható, továbbá a beltartalmi értékek dokumentálása egy pontos képet ad nem csak arról, hogy mennyit, hanem milyen minőséget takarítottunk be, ezzel megkönnyítve a későbbi döntéshozatalt.

 kwssilozas




Szerző: AgrárUnió

Címkék: gyomirtás, KWS, szakmai nap , silózás, Jászkisér, kukorcia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Enyhíthetők az aszályos évek az Alföldön

Az intenzív mezőgazdasági művelés következtében kialakuló talajszerkezeti változások miatt a nyári hőhullámok ...