A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Így készülnek a Pöttinger ekék

Hírek - 2019.08.21

Egy mezőgépgyárban ritkán nyílik lehetőség betekinteni a kulisszák mögé, az ír AgriLand szakportál fotósát azonban nemrég beengedték a Pöttinger vodnany-i (csehországi) üzemébe. Az osztrák cég 1975-ben vásárolta meg a bajorországi Landsberg am Lech-ben működő ekegyárat, így kezdte szélesíteni talajművelő gépeinek palettáját.

Így készülnek a Pöttinger ekék


1 raktar Pottinger min

Cseh üzemük 2007-ben kezdte meg a termelést. A raktárban katonás rendben sorakoznak az alapanyagként szolgáló acéllemezek, amelyek Németországból érkeznek. A Pöttinger (a honlapja tanúsága szerint) 2–9 fejes változatokban kínál függesztett és féligfüggesztett Servo ekéket.

2 vagas Pottinger min

Egy lézerrel működő daraboló berendezés „szabásminta” alapján készíti el az eke főbb egységeit. A gép akár a 20 mm vastag acélt is képes pontosan formára vágni. A lemezek ezután hőkezelésen esnek át, és 960 Celsius-fokon a széntartalom megváltoztatásával az acél is megváltoztatja tulajdonságait, a kormánylemezek így kivételesen erőssé és edzetté válnak. A Pöttinger 1,8 millió eurót költött a speciális hőkezelő rendszer kialakítására.

3 sajtolas Pottinger min

A hőkezelés után az acél felszíne sötétebbé válik a széntől. Ezután a sajtolóba kerül, ahol 920 Celsius-fokra hevítik, és 35 perc alatt a kívánt formára alakítják. A kormánylemezek ekkor már ismert alakjukat veszik fel. Ezután „titkos” kezeléseken esnek át, hogy ellenállóbakká váljanak, és az elemeket természetesen porfestéssel védik meg a korróziótól.

4 labor Pottinger min

Fontos munkaművelet a laboratóriumi teszt, ahol a részegységek tulajdonságait vizsgálják meg, és még mikroszkóp alatt is szemügyre veszik azokat, esetleges hajszálrepedések vagy más apró sérülések után kutatva.

5 szereles Pottinger min

Az összeszerelés viszonylag gyorsan történik, nagyjából 1,5 óra elkészül egy eke. Először a főgerendelyen kezdenek el dolgozni, erre kerülnek rá a hidraulika-csatlakozók és más részegységek. A szállító- és mélységállító kerekeket még az ekefejek előtt teszik rá a gépre, mert így könnyebben hozzájuk férnek.

6 ekefej Pottinger min

Az ekefejeket előbb teljesen összeszerelik, és csak ezután rögzítik a gerendelyhez. Az elkészült munkagépek kint sorakoznak vevőkre várva. Naponta 4-5, hetente 35 darab eke kerül ki a Pöttinger csehországi gyárából.

 


Címkék: Pöttinger, eke, mezőgépgyártás, Csehország, mezőgépgyár