A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Már magyar dinnyét ehetünk

Már magyar dinnyét ehetünk

Hírek - 2019.07.30

Július közepétől az egész országban elérhető a hazai görögdinnye. A magyar termesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: az ígéretek szerint még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon.

Már magyar dinnyét ehetünk


A dinnyeszezon kezdete meghatározó a piac számára, hiszen jelentősen befolyásolja a későbbi árakat és értékesítési lehetőségeket. Idén várhatóan 200 ezer tonnánál több görögdinnye terem, jelentősen meghaladva a tavalyi 158 ezer tonnát, ráadásul jó minőségű termés várható – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Az elmúlt években nőtt a hazai fogyasztás, időjárástól és évjárattól függően már 13–15 kilogramm/fő körül mozog az éves fogyasztás, míg 10 éve ez az érték 8-9 kilogramm körül alakult. A hazai dinnyetermelés szükségszerű és előremutató reformja keretében jelentős időbeni és technológiai átrendeződés is zajlik. A termelők az egész országban több szakaszban ültetik és szedik a dinnyét, ezzel tompítva a dömpinget, illetve időben kitolva a szezont. Gyakorlatilag idén még szeptember közepén is elérhető lesz a friss hazai dinnye a piacon.

Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a magszegény dinnye is, amire kereslet is mutatkozik, illetve a Nyugat-Európában már népszerűvé vált mini dinnyékkel is próbálkoznak a termelők. Technológiailag előrelépés, hogy nőtt az oltott, biztosabb eredményt hozó dinnye aránya, illetve újdonságként már mintegy 100 hektáron mobil fóliasátras termesztéssel is kísérleteznek termelők.

Magyarországnak Európában a negyedik legnagyobb a görögdinnye-termőterülete, 4800 hektár. A terület az elmúlt 15–20 évben ugyan csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 3-4 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a 2017-es és 2018-as évivel közel azonos. Jelentős lokális változás az utóbbi években, hogy immáron nem Békés megyében (1500 hektár), hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2000 hektár) van a legtöbb termőterület. Általánosságban elmondható, hogy a hazai görögdinnye 40 százaléka kerül exportra, jelentős felvevőpiacok a környező országok, valamint Németország és a Baltikum.
Forrás: NAK, Fotó: MTI/Komka Péter


Címkék: gyümölcs, zöldség, kertészet, dinnye, NAK

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...