A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo

Fellélegezhetnek a kajszisok

Hírek - 2019.07.01

Rossz évük volt tavaly a kajszibarack-termesztőknek, hiszen az éves termés a 10 ezer tonnát sem érte el országosan. Idén helyreállhat a rend, sőt már 30 ezer tonna fölötti eredményt várnak.

Fellélegezhetnek a kajszisok


Országszerte folyik a kajszibarack betakarítása, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint az idén jó termésre számíthatnak a termesztők a tavalyi nagyon rossz év után. Nagyon sok és jó minőségű sárgabarack várható, ráadásul az országban a termőterület az utóbbi években enyhén, de folyamatosan nő, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében – áll az MTI hírében.

Jelenleg mintegy 5777 hektáron folyik a termesztés, amiről az előzetes termésbecslés alapján az idén körülbelül 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol csaknem 1500 hektár ültetvény található. Nagyobb termesztőterületek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.

Az elmúlt években átlagosan 24 ezer tonnányi volt az éves termésmennyiség, tavaly viszont ennél jóval rosszabb, kevesebb, mint 10 ezer tonna. A termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a frisspiacon. Az országon belüli fogyasztás növekedése mellett a magyar kajszi egyre keresettebb külföldön is, évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exporttermékeknek. Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli volt a kivitel friss kajsziból, zömmel Ausztriába és Németországba.
Forrás: MTI


Címkék: kertészet, NAK, gyümölcstermesztés, rekord, kajszibarack