TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2019 – SZEGÁNA

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2019 – SZEGÁNA

Hírek - 2019.02.16

Mindig a közelgő tavasz és a gazdálkodókra váró munkák előhírnökéül szolgál az AGROmashEXPO–AgrárgépShow szakkiállítás, amelyet idén január 23–26. között rendeztek meg a budapesti Hungexpo területén. Négy nap alatt 48 ezer látogató tekintette meg a 350 kiállító termékeit, köztük partnereink újdonságait, amelyekből az AgrárUnió is válogatást készített. 

SZEGÁNA: csomagolóval egybeépített bálázó

A SZEGÁNA Kft. standján az olasz Mascar három újdonsága szerepelt központi helyen, amelyek a bolognai EIMA szakkiállításon mutatkoztak be elsőként a nagyközönségnek. A Diavel 630 MultiWrap fix kamrás bálázó előnye, hogy csomagolóval egybeépített, így egy menetben képes percenként egy csomagolt bálát produkálni, vagyis a munkaművelethez nem szükséges két traktort fenntartani a gazdaságban. További érdekessége a sűrű késes szecskázó, amely 25 késével 4 cm-es darabokra vágja az anyagot. A Diavel 630 MultiWrap gyorsaságának titka, hogy két fóliát visz egyszerre, s a csomagolt bálát az oldalára vagy a végére képes billenteni. Az előkamra alja hidraulikusan lenyitható, így – ha „medvét fogott” a gép – az eltömődést könnyen meg lehet szüntetni.

Újdonság a Mascar 3100 vontatott bálacsomagoló is, amely szintén két fóliával dolgozik egyszerre, és kiválóan alkalmas 150–160 cm-es, egy tonna körüli nagybálákhoz is. A gazdák szeretik, mert az önrakodó villával oldalról könnyen fel tudják venni a bálát, majd egyszerűen a bölcsőbe billentik, és míg a csomagolás tart, a tarlón haladva megközelíthetik a következő bálát. Szintén friss innováció a 12 soros Mascar Flex Evolution szemenkénti vetőgép, amelynek – mint a neve is utal rá – rugalmasan változtatható a sortávolsága, 45–75 cm között, 5 cm-es lépésekben. Mostanában sokan a repcét és a szóját is szemenkénti vetőgéppel akarják a földbe juttatni, és erre a továbbfejlesztett Flex is alkalmas. Elektromos hajtása révén a gyorsvetőgépek kategóriájába tartozik, és hazai tapasztalatok alapján akár 15-18 km/h sebességgel is lehet vele dolgozni. További előnye, hogy a tőtávolság szépen állítható, mégpedig a vetésellenőrzővel együttműködve, amely folyamatosan figyeli a tőtávolságot, és közben utánaállít a magadagolónak.

A Caffini is kijött egy új, 4500 literes önjáró permetezővel, amely légzsákkal és rugózott hátsó híddal felszerelt, óriási gép. TeeJet Aeros monitorán egyben van a sorvezető és a vezérlő számítógép, tehát nem kell annyi monitort elhelyezni a fülkében. A rendszer 11 szakaszos, így egészen apróra le lehet vinni a szakaszolást, ami ék alakú tábláknál, „alaktalan” földeknél sok vegyszert megspórol. Az olasz gyártócég GrassKiller vegyszermentes gyomirtó gépe szintén felbukkant a standon, de a szőlőkben, gyümölcsösökben, biogazdaságokban egyaránt használható eszközt hamarosan országos demókörútra viszi a hazai forgalmazó. Ki kell még emelnünk az Orizzonti Vega Maxi soraljművelőt, amely közel 20-féle fejjel szerelhető fel, így kiválóan alkalmas a szőlőkben, gyümölcsösökben fellépő kézimunkaerő-hiány orvoslására, hiszen jobb- és baloldali művelőeszközeivel két sort művel egyszerre. A gép automata központosítással rendelkezik, ez pedig – ha a traktor nem is pontosan középen megy – magát a munkaeszközt mindig középen tartja.




Szerző: AgrárUnió, Fotó: Stegána

Címkék: bálázó, Szegána, Mascar, AgrárgépShow, Szegána Kft., bálacsomagoló, AGROmashEXPO
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Galandféreg által okozott, potenciálisan halálos betegség ...

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris ...