A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Az EU támogatja a metoxifenozid korlátozását

Az EU támogatja a metoxifenozid korlátozását

Hírek - 2019.01.23

Megszavazták az uniós tagállamok azt az előterjesztést, amely a metoxifenozid használatát az üvegházakra korlátozná. A korlátozás részét képezi a hatóanyag-engedély hét évre szóló uniós megújításának.

Az EU támogatja a metoxifenozid korlátozását


A Dow AgroSciences (most a DowDuPont része) a megújítást szőlőre, kukoricára és a termést hozó, valamint a levélzöldségekre kérvényezte. Az Európai Bizottság azért indítványozta a korlátozást, hogy minimalizálja a talajvíz és a nem célszervezetek a szernek való kitettségét, miután az uniós értékelés során kétségek merültek fel ezzel kapcsolatban. A terméket helyettesítendőnek is jelölték, mivel nehezen bomlik le és mérgező.

A megújítás április 1-én lép hatályba, és ezzel érvényét veszti egy korábbi engedélymeghosszabbítás, amely július 31-ig szólt. Amikor az egyes tagállamok engedélyezik metoxifenozid-alapú szerek felhasználását, hangsúlyt kell helyezniük kockázatcsökkentő intézkedések előírására a talajvíz és a nem célcsoport ízeltlábúak, valamint az üledékben élő és vízi szervezetek védelme érdekében. Ügyelniük kell arra is, hogy a hatóanyag a talajban felhalmozódhat.

Információszolgáltatási kötelezettség áll fenn: 2020. április 1-ig kell elkészülnie egy tanulmánynak a lehetséges bomlástermékek in vitro összehasonlító kísérletei alapján, valamint a vízkezelési eljárások hatásáról legkésőbb két évvel azután, hogy az EU elkészíti az iránymutatását arról, hogyan kell ezeket az eljárásokat végrehajtani.

Bár a bizottság megjegyzi, teljesen valószínűtlen, hogy a metoxifenozidnak az endokrin működést megzavaró hatása lenne, a jelöltnek két évet adtak arra, hogy bebizonyítsák róla, hogy a tiroid endokrin aktivitást nem befolyásolja.

Propanil

Ugyanezen a tanácskozáson a tagállamok abban is egyetértettek,hogy nem adnak engedélyt a rizsben használatos gyomirtó szernek, a propanilnak, miután a UPL visszavonta a kérelmét, amelyet eredetileg 2015-ben nyújtott be. A hatóanyag nem kapta meg az ismételt regisztrációt 2008-ban és 2011-ben, mivel az értékelése során aggályok merültek fel.
Forrás: Agrow


Címkék: hatóanyag, metoxifenozid

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...