virsli

Három bukás: nem ment át az összes virsli a minőségi teszten

Hagyományos év végi csemegénket, a virslit vették górcső alá az illetékes minisztérium laboratóriumában. Évente 30 ezer tonnát vásárol belőle a magyar lakosság (ebből 4 ezret decemberben), így egyáltalán nem mellékes, hogy a 20 vizsgált termékből 3 is megbukott a teszteken.

Szilveszter előtt a virsliket vizsgálta a fogyasztóvédelem, és néhány termék meg is bukott a teszteken. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást. Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki.

A vizsgált húsz virsliből három megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során. Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot.

A világhálón is közzétett eredmények szerint a Pikok füstölt sertésvirsli, a Hercsi Bécsi virsli és a Landhof Frankfurti sertésvirsli akadt fenn a rostán. A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv előírásainak betartására kötelezte.

Forrás:  ITM Kommunikáció, Kormány.hu

Tags: élelmiszer, vizsgálat, ITM, Magyar Élelmiszerkönyv, virsli

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom