A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Újabb 23 hatóanyag uniós engedélyét hosszabbítják meg

Hírek - 2018.12.21

22 agrokémiai hatóanyag két hónapon belül lejáró engedélyét hosszabbítják meg egy évvel, és további egy hatóanyag, a bispyribac gyomirtó szer kaphat kétéves meghosszabbítást.

Újabb 23 hatóanyag uniós engedélyét hosszabbítják meg


Az uniós tagállamok jóváhagyták az Európai Bizottság indítványát, amire az uniós engedélymegújítási eljárások lassúsága miatt van szükség.

A tritoszulfuron nevű gyomirtó engedélyét 2019. november 30-ig hosszabbították meg. A 2019. december 31-ig érvényes meghosszabbítás az amidoszulfuron, bifenox, dikamba, diflubenzuron, diflufenikan, fenoxaprop-P, fenpropidin, lenacil, nikoszulfuron és pikloram gyomirtókra; a klofentezin és pyriproxyfen rovar- és atkairtókra; valamint a difenokonazol gombairtóra érvényes.

Egy másik csoport engedélyét egyszer már meghosszabbították, és most további haladékot kapnak 2020. január 31-ig: a mecoprop-P nevű gyomirtó; a klórpirifosz, klórpirifosz-metil és oxamyl rovar- és atkairtó; és a dimoxystrobin, mankoceb, metiram és pyraclostrobin gombaölő hatóanyag.

A bispyribac eredeti lejárati dátumát 2023. július 31-ig tolták ki. A két évre szóló meghosszabbítás azt a tényt tükrözi, hogy a hatóanyag nem tartozik a megújítási programban elsőbbséget élvező kategóriák közé, közölte a bizottság.

Forrás: Agrow

Címkék: gombaölő szer, rovarölő szer, hatóanyag, gyomirtó szer, Európai Bizottság, engedély