Hirdetés
Az EU azt javasolja, hogy ne újítsák meg a klórtalonil engedélyét

Az EU azt javasolja, hogy ne újítsák meg a klórtalonil engedélyét

Hírek - 2018.12.21

Az Európai Bizottság nem újítaná meg a klórtalonil gombaölő szer engedélyét. A WTO kereskedelem technikai akadályainak bizottságához intézett értesítésben közölték, hogy az uniós kiértékelésben kételyek merültek fel a genotoxicitással (genetikai mutációkat okozó mérgezések) és a toxikológiailag jelentős metabolitokkal kapcsolatban.

Arra a következtetésre is jutottak, hogy a klórtalonil az 1B rákkeltő kategóriába sorolandó. Ráadásul adathiány miatt a kiértékelést jó néhány területét nem tudták lezárni, egyebek mellett hogy milyen hatással vannak a szerrel kezelt termékek a fogyasztókra. A bizottság szerint az előterjesztést 2019 első negyedévében elfogadják, ha azt az EU-tagállamok megszavazzák.

A megújításra vonatkozó kérelmet a Platform Specialty Products agrokémiai üzletága, az Arysta LifeScience, az Oxon Italia és a ChemChina-leányvállalat Syngenta nyújtotta be búzára, árpára, paradicsomra és burgonyára. A klórtalonil engedélyét korábban 2019. október 31-ig meghosszabbították az uniós megújítási folyamatok elhúzódása miatt, de ezt lehet, hogy törlik, ha megszületik a végső döntés arról, hogy a szer nem kap újra engedélyt és meglesz a kivezetés tervezett ütemezése.
Forrás: Agrow

Címkék: gombaölő szer, Európai Bizottság, engedély, klórtalonil
Kiemelt hírek