A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Drasztikusan csökken az előlegfizetés

Drasztikusan csökken az előlegfizetés

Hírek - 2018.11.16

Számos jogcím esetében nem lesz előlegfizetés a gazdák számára, elmaradnak például a zöldítéshez és a termeléshez kötött támogatásokhoz kapcsolódóak is. A MOSZ szerint az adategyeztetésben részt vevők sem kapnak előleget az ügyeik lezártáig.

Drasztikusan csökken az előlegfizetés


A 2018-as év a mezőgazdasági termelők szempontjából minden bizonnyal a végletek éve lesz – írja sajtóközleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Az időjárás, az értékesítési árak és a hozamok is sok meglepetést okoztak a termelőknek, és a bajt csak tetézik az egyre súlyosabb szállítási gondok. Több hónapja nincs elegendő csapadék, amely előrevetíti, hogy veszélybe kerülhetnek az őszi vetésű növények, bizonytalan lesz a jövő évi termés, és az őszi munkák költségei is jelentős mértékben emelkednek. Sokan komoly finanszírozási gondokkal küzdenek. A lejáró hiteleket az év utolsó hónapjaiban kell törleszteni, és most kell fizetni a földbérleti díjakat is.

Ilyenkor nagy segítséget jelent a több mint 10 éve működő előlegfizetés rendszere, amely megkönnyíti a következő gazdasági év elindítását. Ez évre is számoltak vele a gazdák, amit az előleg összegéről megjelent jogszabály is megerősített. A közelmúltban kiadott közlemény értelmében viszont számos jogcím esetében nem lesz előlegfizetés. Ezek között a legnagyobb érvágás a zöldítés előlegfizetésének az elmaradása, de nem lesz előleg egyes termeléshez kötött támogatások, valamint több vidékfejlesztési jogcím esetén sem – emelte ki a MOSZ.

Még az alaptámogatás esetében is a jogszabályban megjelent 70 százalékkal szemben csak 50 százalékot (hektáronként maximum 24 ezer Ft-ot) fizetnek a termelőknek a területalapú támogatás előlegeként. A termelők október közepén adategyeztetésről kaptak értesítést, és aki ebben érintett, az addig nem kaphat az adott jogcímen támogatást, amíg le nem zárják az ügyét. Így mintegy 7-8000 gazdálkodó került abba a helyzetbe, hogy hiába várja a támogatását, azt nem kaphatja meg – áll a szövetség közleményében.


Forrás: MOSZ


Címkék: támogatás, vidékfejlesztés, zöldítés, MOSZ, előleg

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...