A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Medvéket eresztettek a juhok közé, tart a galiba

Hírek - 2018.11.02

A Pireneusok néhol 3000 méter fölötti hegylánca természetes határt képez Franciaország és Spanyolország között. A közelmúltban itt engedtek szabadjára néhány barna medvét, hogy a vadon élő magányos példányok társat találjanak maguknak. Nem biztos, hogy ezúttal is jó ötlet volt beleavatkozni a természet rendjébe.

Medvéket eresztettek a juhok közé, tart a galiba


A Pireneusokban „kirakott”, Szlovéniából beszerzett nőstény medvék miatt a francia kormányzat rögtön összetűzésbe keveredett a déli területeken élő gazdákkal, akik természetesen féltik jószágaikat a felszaporodó ragadozóktól. A birkatartók már eddig is rafinált és kegyetlen csapdákkal védekeztek a medvék ellen, kedvelt megoldásuk például az üvegtörmelék és méz keverékéből álló halálos elegy – írja a Szántóvető blog.

A természetvédelmi aktivistából környezetvédelmi miniszterré lett Nicolas Hulot azt mondta, fel volt készülve a környékbeliek haragjára, de nem tehetett másképp, hiszen mindenképpen meg akarta menteni a Pireneusok medveállományát. Mára csupán két példány – apa és fia – maradt a vitatott térségben, és az ő számukra helyeztek ki nőstényeket egyfajta „vészmegoldásként”. Az intézkedés nem számít népszerűtlennek, hiszen egy felmérés szerint a franciák 84 százaléka tartja helyesnek a döntést. A gazdák viszont még arra az esetre is visszaemlékeznek, amikor a ragadozók mintegy 200 birkát üldöztek bele egy szakadékba, és okozták a jószágok halálát tavaly nyáron.

Az aggódó állattenyésztők most még drasztikusabb eszközökhöz nyúlnak. Vadászokkal szövetkezve igyekeznek felhajtani, és a spanyol oldalra átterelni a medvéket, aminek a szomszédság természetesen nem örül. Október elején nagyjából 100 pásztor és gazdálkodó gyűlt össze puskás emberek társaságában, hogy a „melegében” szabadjára engedett nőstényeket máris messzebbre űzze. A hivatalos szervek hiába igyekeznek megnyugtatni őket, hogy a medvék étrendjének 70 százalékát növények, bogyók és gyökerek teszik ki, ha a maradék 30 százalékot az ő nyájaikból igyekeznek beszerezni a ragadozók.

A kialakult patthelyzetet a szintén érintett Sarrance falucska polgármesterének szavai festik le legérzékletesebben: „A gazdák elképzelése természetesen az, hogy a medvéket és farkasokat minél messzebbre űzzék az állataiktól. De elég nehéz fellépni az önbíráskodók ellen, hiszen hivatalosan ők csak jámbor állampolgárok, akik rendszeresen üdítő sétákat tesznek a hegyekben” – mondta Jean-Pierre Chourrout-Pourtalet.

Forrás: szantoveto.blog.hu

Címkék: állattenyésztés, Franciaország, károkozás, medve, vadászat