A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Egy Kubota traktor 15 ember munkájával ér fel

Hírek - 2018.08.16

A napelemek nem feltétlenül öntisztulóak, alkalmanként tehát érdemes letakarítani őket, hogy hatékonyan működjenek. A földközelben elhelyezett panelek karbantartásához alakítottak át egy B sorozatú Kubota kistraktort Ausztráliában, és a módszer fényesen bevált.

Egy Kubota traktor 15 ember munkájával ér fel


A Sheila becenévre hallgató Kubota traktor a kontinensnyi ország legelső napelem-tisztító gépe. Két elmés helyi vállalkozótól ered az ötlet, hogy erre a célra alakítsanak át egy 31 LE-s Kubota B3150 masinát. Egy kart rögzítettek az elejére, amely a tisztítókefét mozgatja, és csúcstechnikával szerelték fel, hogy részben önálló működésre is képes legyen.

A puha anyagból készített forgókefe 300–400 percenkénti fordulattal dolgozik, így hatékonyan, ugyanakkor kíméletesen ápol (a gépi gyümölcstisztításnál használt anyagot alkalmazzák itt is). Mivel Ausztráliában jelenleg 22 napelemfarm található, és a közeljövőben további 77 építése várható, a traktornak mindenképpen van létjogosultsága.

Az elmúlt néhány hónapban a céget 14 energiatermelő telep is megkereste, s ezeknél összesen 3,6 millió napelemet kellene rendszeresen tisztán tartani, megrendelésből tehát aligha lesz hiány. Az alapgépként szolgáló traktor kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy mindössze 1,37 méter a szélessége, vagyis a legszűkebb sorokba is befér. A kefe előtt és után is fúvókákat helyeztek el, így valójában kétszer is lemossák egy menetben tiszta vízzel a paneleket.

A kar 10 és 45 fok közötti szögben képes megdőlni, illeszkedve a napelemtáblák állásához. A víztakarékosság szintén fontos szempont volt a szerkezet kialakításánál. Míg más hasonló gépek a világ egyéb tájain akár 1000 litert is elhasználnak egy óra alatt, addig Sheila percenként 4,5 literrel beéri, ami 270 literes óránkénti vízfogyasztást jelent. Nagyjából ennyi lenne akkor is a felhasználás, ha kézzel mosnák le a paneleket.

A 2000 literes víztartály lényegében elegendő egy 8 órás munkanaphoz. A traktor munkasebessége 3–5 km/h, de ez természetesen a domborzattól és napelemfarm kialakításától is függ. Termelékenység szempontjából a gép verhetetlen, hiszen (tapasztalatok szerint) egy ember napi 1000 panel lemosására képes naponta, míg a gép 1500–2000 darabra – óránként.Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, napelem, Kubota, tisztítás, megújuló energia, Ausztrália