A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Nyereményjáték Queen
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Ukrajna nagy ugrás előtt áll, retteghet a térség

Hírek - 2018.08.05

Északkeleti szomszédunk mezőgazdaságának kibocsátása máris Magyarország teljes költségvetésének 1,4-szeresével megegyező. A technológiai forradalom révén azonban Ukrajna minden eddiginél nagyobb ugrás előtt áll, és célja lehet az egész Föld élelmezése.

Ukrajna nagy ugrás előtt áll, retteghet a térség


Hogyan változtatja meg a modern technológia az ukrán mezőgazdaságot – erről készített érdekes összeállítást a szomszédos országban működő, angol nyelvű Kyiv Post online újság. A területét tekintve Magyarországnál 6,5-szer nagyobb államra régóta érdemes odafigyelnünk, hiszen hatalmas kiterjedésű, mezőgazdasági művelésre kiválóan alkalmas földekkel, és magas minőségű, humuszban gazdag csernozjom talajokkal rendelkezik, ráadásul a klímája is ideális. A következő évtizedekben elsősorban velük kellene állnunk a versenyt a térségben.

A szovjet időkben az ukrán területek komoly tőkehiánnyal küszködtek, a szükséges befektetések elmaradtak, és emiatt a gazdák még ma is alacsonyabb termésátlagokkal termelnek, mint európai szomszédjaik. Az agrárium ugyanakkor máris az ukrán export 30 százalékát teszi ki, a GDP-jének pedig 12 százalékát alkotja. Évente 100 milliárd dollárról, vagyis csaknem 28 ezer milliárd forintról beszélünk, az éves magyar költségvetés 1,4-szereséről.

Az ukránok egyre inkább a modern technológiák felé fordulnak a mezőgazdaságban, ami már rövidtávon jókora ugrást tesz majd lehetővé számukra. Életbevágó is a precíziós gazdálkodás vívmányainak mielőbbi széleskörű elterjesztése, mert a Világbank adatai szerint az ország jelenleg 50 ezer hektárnyi értékes termőföldet veszít évente az erózió, a helytelen művelés következtében. Ez nagyjából 10 milliárd dollár kiesést jelent minden esztendőben, vagyis a jelenlegi kibocsátás tizedét. Az internetalapú technológiák alkalmazásával a károk fele elkerülhető volna.

A kijevi székhelyű, drónos felmérésekkel és adatelemzésekkel foglalkozó Agrieye cég szerint Ukrajna egyáltalán nem áll rosszul a hi-tech technológiák mezőgazdasági alkalmazásában, ebből a szempontból a mintaállamok közé sorolt Izraellel említhető egy szinten. A két ország nagyban gondolkodik, vagyis nem lokális problémák megoldásán töri a fejét, hanem azon, hogyan lehet majd élelmezni a jövőben a Föld egyre növekvő népességét.

Az ukránok rengeteg agrár-startup céggel rendelkeznek, amelyek tekintélyes része már külföldön is komoly bevételeket termel. Közéjük tartozik az Agrieye is, amely a határokon túl hektáronként 5 dollárért végez elemző felméréseket, odahaza viszont ingyen biztosítja szolgáltatását, mert az ukrán gazdák egyelőre ilyen potom pluszkiadásokat sem engedhetnek meg maguknak. Szintén sikeres startup a Skokagro, amely talajvizsgálatokkal segíti a termelőket a magasabb átlagok elérésében. Felmérésük szerint a talaj káros tömörödése 15 százaléknyi terméskieséssel jár, ezért érdemes ezzel a problémával is kiemelten foglalkozni.

Az ukránok szerint a jövőben még fontosabb lesz (különösen a nyugati piacokon) a termékek nyomon követhetősége, az átlátható működés, valamint a pazarlás visszaszorítása. Ma még komoly problémát jelent náluk az alkalmazottak alacsony munkamorálja (nem ritka például a sofőröknél az akár napi 50 liternyi gázolaj eltulajdonítása), ám szigor fellépéssel, azonnali elbocsátásokkal máris sikerült ezen a téren is megtakarításokat elérniük. Egy átlagos ukrán gazdálkodó életkora ma 55 év, ám az országban komolyan hisznek az új generációban, amely modern, piaci felfogással áll munkába, és ezzel lehetővé teszi Ukrajna számára a nagy ugrást.
Címkék: növénytermesztés, export, mezőgazdaság, talaj, Ukrajna, profit

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...