
Disznóhotel és sonkás fagyi
Hírek - 2018.05.23
Aki azt hiszi, hogy a sertéstenyésztésben már nem lehet újat mutatni, az óriásit téved. A kínaiak felfelé terjeszkednek állattartó telepeikkel, szabályos „disznóhoteleket” hozva létre, míg az amerikaiak sós és füstös sonkás fagyival kísérleteznek.
Kína a világ harmadik legnagyobb kiterjedésű országa, ennek ellenére ők is igyekeznek spórolni a mezőgazdasági felhasználású területekkel. Legutóbb azt találták ki, hogy olyan sertéstelepet építenek, amely felfelé is terjeszkedni fog, mégpedig panelháznyi magasságban. A „disznóhotel” kivitelezése nagyjából 30 százalékkal drágább a hagyományos megoldásoknál, pedig a húsárak éppen sokéves mélyponton vannak az ázsiai országban.
Szakértők szerint az állatok efféle összezsúfolása növeli a betegségek kialakulásának és elterjedésének kockázatát. Az Északkelet-Kínában létesülő telepen ugyanakkor már működik két 7 emeletes „hotel”, és további négyet terveznek, amelyek közül az egyik 13 szintes lesz. Két- és háromemeletes változatok Európában is léteznek, a kínaiak pedig abban bíznak, hogy minél magasabbra emelik a telepeket, annál energiahatékonyabban és költségtakarékosabban lehet fenntartani azokat.
A helyszínül szolgáló hegytetőre keskeny út vezet fel, és még falvakat is csak nagyobb távolságra találhatunk tőle. A munkaerő utaztatása így nehézkes lesz, akárcsak a késztermék elszállítása az erre a célra kiszemelt Guigang város kikötőjébe. Az elsődleges cél Peking biztonságos ellátása, ezért vállalnak a szokásosnál nagyobb kockázatot a kínaiak.
A „disznóhotel” 11 hektáros területén 30 ezer kocát tartanak majd, amelyek évente 840 ezer malacot állítanak elő. Ami a költségeket illeti, egyetlen 5 emeletes telep megépítése 10–12 millió dollárba kerül. A zsúfoltság ugyanakkor nagyobb gondot jelent a magasabb kiadásoknál, hiszen ilyen viszonylag szűk helyeken bármiféle betegség villámgyorsan és megállíthatatlanul terjedhet el az állományban.
Ennek megelőzésére a szinteket úgy alakították ki, hogy hermetikusan el legyenek zárva egymástól, még a szellőztetőrendszerük révén sem kapcsolódnak. A trágyát kezelés után az erdőségek tápanyagpótlására használják fel, illetve a környékbeli gazdaságoknak értékesítik.
A sertéshús alternatív feldolgozására a Föld másik felén, New Jersey-ben született egy meghökkentő ötlet. A farmjairól is ismert északkeleti amerikai államban az egyik élelmes gazdaság jégrémeket kezdett el gyártani szokatlan ízekben. A csemegekukoricás sem mindennapi találmány, de a pálmát alighanem a sonka- és szalonnadarabokkal gazdagított változat viszi el. Persze, az ilyen hűsítő nem annyira édes, mint inkább sós és füstös, de mindenképpen újszerű.
Forrás: szantoveto.blog.hu
Címkék: állattenyésztés, sertés, USA, Kína, fagylalt, nagyüzem
A Spectrum® stabil alap a napraforgó gyomirtásában

Akár 89,6 millió forint a fiatal gazdáknak!

Mikotoxinok a mezőgazdaságban: kihívások és megoldási ...

A mezőgépek veteránjai – Fendt dízel-ló

Gabonapiaci trendek: fókuszban az árpa és a búza

Ügyfélkapu+ élmények – Jó tanácsok átregisztrálás elé

Egy kockázattal kevesebb – Megújult a közkedvelt starter ...

Kalászos gabonáink levélbetegségei – Milyen betegségekre ...

Semmit sem teszünk az aflatoxin ellen?

Változások a traktorok energiaellátásában (4. rész) – A New ...