A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A Coceral arra figyelmeztet, hogy nincs elég betakarítás után használható rovarirtó

Hírek - 2018.03.20

A betárolt gabonához felhasználható rovarirtók köre mindinkább szűkül, mivel kulcsfontosságú hatóanyagok engedélyének megújítására nem került sor, illetve hiányoznak az új megoldások – figyelmeztet az európai gabona- és takarmánykereskedelmi szövetség, a Coceral (az EU Gabonakereskedőinek Szövetsége).

A Coceral arra figyelmeztet, hogy nincs elég betakarítás után használható rovarirtó


A figyelmeztetés a szövetség legfrissebb jelentésében olvasható, amelyben a betárolt gabona és olajos magvak rovarölő szeres kezeléséről van szó.
A 2014/15 és 2015/16-os termést vizsgáló tanulmányok szerint a kereskedők különböző technológiák kombinációját alkalmazzák, melyek közül az első a levegőkeringetés (a válaszadók 59%-a használja), ezt követi a terménygázosítás (52%) és az erre a célra alkalmas rovarölő szerek (45%). A silókban a rovarölők jelentették az elsődleges megoldást (24%), ezt követte a terménygázosítás (17%) és a levegőkeringetés (10%). A termelők alapvetően a terménygázosítást alkalmazzák (21%), a másik két lehetőséget pedig egyenlő mértékben (14%). A fertőtlenítés a gabona és olajos magvak termelési láncának minden szintjén előtérbe került.

A deltametrin rovarirtó szer felhasználása folyamatosan, jelentős mértékben nőtt a diklórfosz 2007-es kivonása óta, amelyet azóta a deltametrin, a pirimifosz-metil és a klórpirifosz-metil helyettesít.

Forrás: Agrow

Címkék: gabona, rovarirtó, rovarölő szer, engedély, Coceral