A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Magára talál a hazai sertéságazat

Hírek - 2018.02.08

Több évnyi válság után végre kezd helyreállani a hazai sertéságazat – jelentette ki az agrárgazdaságért felelős államtitkár a SIRHA kiállításon megtartott, „Sertéshús fogyasztásösztönző kampány” idei nyitórendezvényén. Czerván György elmondta: nő a hazai vágások száma, növekszik a lakosság fogyasztása és bővül az export is.

Magára talál a hazai sertéságazat


A sertéságazat kibocsátása 2017-ben mintegy 240 milliárd forint volt, ami a mezőgazdaság összes kibocsátásának 9,4 százaléka – igen jelentős agrárágazatról van tehát szó. Ha az sertéstartók- és tenyésztők oldaláról nézzük ugyanezt az adatot, akkor elmondhatjuk, hogy a növekvő kibocsátású ágazat 17 ezer embernek biztosít megélhetést, a sertéshúst feldolgozó ágazatokban pedig további 7600 ember talál munkát.

A sertésvágások tavaly 0,8 százalékkal emelkedtek, igen örvendetes, hogy a növekedés a hízóállományt érintette, a tenyészállomány esetében éppen ellentétes volt a folyamat, ott ötödével csökkent a kivágás aránya. Ha ehhez kapcsolódóan figyelembe vesszük azt is, hogy az élő sertés import tavaly nagymértékben emelkedett, ez azt jelenti, hogy kezd helyreállni a sertéstenyésztés Magyarországon.

Élő sertés exportunk mérséklődött 2017 folyamán. Ez a csökkenés ugyanakkor csak látszólagos, mert a hazai vágóhidak igénye megnövekedett a vágóállatokra, így a hizlaló telepeknek elsősorban ezt az elvárást kellet kielégíteniük. Jó hír ez is, hiszen a hazai sertések itthoni feldolgozása növeli a termékek hozzáadott értéket és munkahelyet ad.

Kedvező folyamat, hogy hosszú évek recessziója után végre nő a külpiaci kereslet a sertéshús iránt: A legnagyobb célpiacok ennek ellenére nem változtak, a magyar sertéshús továbbra is a japán, román, kínai, olasz és horvát piacokon talál vevőre.

A tárca az elmúlt időszakban több jelentős intézkedést jelentette be, és valósított meg. Az uniós közvetlen támogatásban nem részesülő sertéságazat támogatása így 6 milliárd forintról 17,8 milliárd forintra emelkedett az állatjóléti támogatásokon keresztül. Egyéb jogcímeken újabb 15,4 milliárd forint támogatás érkezett az ágazatba. A 2012-ben elindult „Sertésstratégia” keretében létrejött a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy és minőségtanúsítási rendszer.

Czerván György szólt az ÁFA csökkentésről is, hiszen a ma már több termékkört érintő adómérséklés a sertés-ágazatban indult el, mára pedig a teljes termékpályát lefedi és ennek kedvező tapasztalatait tehát más ágazatok is élvezhetik.

A rendezvényen az Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi szervezet s Terméktanács megállapodást írt alá a sertéshús fogyasztásösztönző kampányának folytatásáról.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címkék: export, sertéságazat, sertéshús