berlini Nemzetközi Zöld Hét

Magyar ember nem eszik se GMO-t, se rovart

Magyarország továbbra is kiáll a géntechnológiai módosításoktól mentes élelmiszereket termelő mezőgazdaság mellett, és elutasítja a mesterséges húselőállítást, vagy a rovarfehérje emberi célú felhasználását. A napokban tovább nőtt a GMO-mentes szója termesztése mellett elköteleződött európai országok köre.

Magyarország ragaszkodik a hagyományos élelmiszerekhez, amelyeket azonban a legmodernebb technológiákkal kell előállítani – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA). Hazánk továbbra is kiáll az egészséges, természetes, jó minőségű és mindenekelőtt géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes élelmiszereket termelő mezőgazdaság mellett, és elutasítja azokat a megoldásokat, amelyeket „sokan szépen, csöndben próbálnak elterjeszteni”, köztük a mesterséges húselőállítást, vagy a rovarfehérje emberi célú felhasználását – mondta a miniszter az MTI-nek.

A csaknem 100 ország agrárminiszterének részvételével tartott fórumot a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vására, a berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche – IGW) alkalmából rendezték meg, immár 10. alkalommal. Fazekas Sándor szerint az idei IGW kiemelkedő eredménye, hogy tovább bővült a GMO-mentes szója termesztése mellett elköteleződött európai országok köre. Koszovó, Macedónia, Moldova és Montenegró csatlakozott az Európai Szója Nyilatkozathoz, így a magyar, német és osztrák kezdeményezésre összeállított dokumentum aláíróinak száma 18-ra, támogatóinak száma pedig 23-ra emelkedett.

A kezdeményezés célja az import GMO-szója kiváltása Európában saját, GMO-mentes szója termesztésével, ami az európai uniós agrárpolitikai támogatások lehívásában is fontos, mert az EU jelentős forrásokat összpontosít erre a célra – mutatott rá a miniszter. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) megbízott főigazgatója hozzátette: a GMO-mentesség nemzeti érdek azért is, mert az ilyen termékeket jelentős felárral lehet eladni. Így például a GMO-mentes szója 30 százalékkal magasabb áron értékesíthető a világpiacon, mint a GMO-szója.

 



Forrás: MTI, Fotó: MTI/Mészáros János

Tags: szója, GMO, Fazekas Sándor, Gyuricza Csaba, rovarfehérje, Nemzetközi Zöld Hét

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom