Hirdetés
Duplájára drágult a tojás, és még nem értük el a plafont

Duplájára drágult a tojás, és még nem értük el a plafont

Hírek - 2017.11.29

Bőven elég volt egy madárinfluenza járvány és egy Európa-szerte szétgyűrűző vegyszerbotrány ahhoz, hogy a tojásárak hajmeresztő emelkedést produkáljanak. Szilveszterkor óvatosan bánjunk a szendvicsek díszítésével, mert 50–60 forint közötti tojásárakra számíthatunk.

A KSH nyári gyorstájékoztatója szerint 2017 augusztusában még csupán 1,1 százalékkal nőtt az étkezési tojás ára az egy évvel korábbihoz képest, ám azóta meredek felívelést tapasztalhatunk. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) november végén már arról számolt be, hogy a dobozos (10 darabos) termék ára a tavalyi 22-23 forintról 39-40-re emelkedett, ami 73 százalékos növekedést jelent. A tálcásnál (30 darabosnál) 70 százalékos a drágulás, és a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a tendencia az év végéig kitart.

A drasztikus árváltozás egyik oka az év eleji madárinfluenza-járvány, amelynek hatását a későbbi fipronilos (rovarirtó szeres) tojásszennyezési ügy erősítette fel. Európa-szerte rengeteg tyúkot kellett levágni, ezért a tojástermelés jelentősen csökkent a kontinensen. A BTT előrejelzése szerint akár 50–60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak karácsony-szilveszter környékére. Az emelkedést az sem különösebben lassítja, hogy az étkezési tojás áfája az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent.

tojásfarm

Közben a világ legfejlettebb részein egyéb okok is drágítják a tojást. A Walmart, a McDonald’s és a Dunkin’ Donuts után legutóbb a Nestlé jelentette be, hogy néhány éven belül csupán szabadon tartott tyúkok „produktumait” használja fel a termékeiben. A paletta pedig széles, hiszen a jégkrémektől az állateledeleken keresztül a különböző fagyasztott árukig terjed. A vállalás betartása, ellenőrzése ugyanakkor nem könnyű, hiszen az Egyesült Államokban például nem létezik szabályozó szervezet ezzel kapcsolatban, vagyis bárki azt ír a tojástartó dobozokra, amit csak akar.

A másik divatos irányzat a károsanyag-kibocsátás mentes tojások árusítása. A kacifántos megfogalmazás arra vonatkozik, hogy ezek előállítása során egyetlen gramm szén-dioxid sem kerül a légkörbe, legalábbis az efféle termékeket forgalmazó holland boltok állítása szerint. A tyúkok szabadon tartása a Venray városa melletti speciális telepen csak az egyik összetevő, a szárnyasokat ugyanis biofarmokon termesztett, kézzel morzsolt és darált kukoricával etetik. Ezenkívül a közeli pékségekből származó selejtes (törött) kekszeket és más árukat is felhasználják a tenyésztésben. Az energiaellátást 1078 napelem biztosítja.
Forrás: szantoveto.blog.hu

Címkék: baromfi, madárinfluenza, áfa, tojás, fipronil
Kiemelt hírek