A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Mostantól a gumiheveder is „okos”

Mostantól a gumiheveder is „okos”

Hírek - 2017.10.22

A túlhevülés a gumihevederes járószerkezetek egyik legnagyobb ellensége, erre kínál most megoldást a Continental újítása. Folyamatosan szenzorok figyelik az abroncs hőmérsékletét, és figyelmeztetik a kezelőt, ha a melegedés elérte a kritikus szintet.

Mostantól a gumiheveder is „okos”


A gumihevederes járószerkezetek – különösen nagy teljesítményű traktorok és kombájnok esetében – egyre elterjedtebbek a mezőgazdaságban. A hagyományos kerekekkel szemben az előnyeik nyilvánvalóak (kisebb talaptaposás, hatékonyabb vonóerő-átvitel, jelentős üzemanyag-megtakarítás), ám még ezen a műszaki megoldáson is lehet tovább finomítani. A teljes képhez ugyanis hozzátartozik, hogy hosszabb vonulás esetén extrém mértékű kopás jellemzi, a közutat nem igazán bírja.

A gumiheveder nagy ellensége a túlhevülés, amely aszfalton vagy betonon haladva fokozottan jelentkezik. Ennek csökkentésére találta ki a német Continental abroncsgyártó vállalat az Intelligent Rubber Track rendszert, vagyis az „okoshevedert”. A széles és nagy felfekvő felületű termékeket most már szenzorokkal is felszerelik, így folyamatosan mérhetővé válik azok hőmérséklete. A sérülékeny érzékelők a karkasz belsejében kaptak helyet, ahol védve vannak az ütésektől. Az általuk szolgáltatott adatok a fülkében elhelyezett monitoron jelennek meg, és a kezelő rögtön figyelmeztetést kap, ha a hőmérséklet átlépi a kritikus értéket. A Continental innovációjának hivatalos bemutatására a hannoveri Agritechnica szakkiállításon kerül sor novemberben.

A tavasz folyamán idehaza az AXIÁL Kft. végzett el egy érdekes szántóföldi kísérletet azzal kapcsolatban, hogy az ikerkerekes traktor vagy a Camso gumihevederes járószerkezetű erőgép képes-e jobb teljesítményre egyforma körülmények között. A próba meggyőző eredményt hozott, a hevederes traktor 10–15 százalékos üzemanyag-megtakarítást ért el az ikerkerekes változathoz képest. Emellett 0 százalékos volt a slip, és 26 százalékkal nagyobb a felfekvő felület, így agronómiai szempontból is jobban kímélte a talajt. Ráadásul az óránkénti területteljesítménye 8–10 százalékkal bizonyult jobbnak, miközben a kezelő komfortérzete is javult.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: gumiheveder, ikerkerék, Axiál Kft., szenzorok, Continental, üzemanyag-megtakarítás

KIEMELT HÍREK

Gépesítés - 2023.03.23

Egy 1984-es évjáratú, nagyon jól karbantartott, 125 lóerős Mercedes-Benz MB Trac 1300-as traktort kínálnak eladásra az ausztriai St. Wolfgang im Salzkammergut-ban. Habár az MB Trac ...

Kiskert Kárkép - 2023.02.19

Hiába a nagy kert, ha nem jó fekvésű, vagy a nap nagy részében beárnyékolja a szomszéd háza? Természetesen ekkor sem kell csüggednünk, van megoldás!

Kiskert Kárkép - 2023.03.05

A termesztett zöldségeknek különböző tápanyagigénye van, ezért amikor tervezzük a szerves-, vagy műtrágya kijuttatást figyelembe kell venni az eltérő szükségletüket. A következő ...

Hírek - 2023.01.25

A nem mindennapi baleset Lengyelországban történt.

Hírek - 2023.01.27

Az olcsó gabona letörte az árakat, állítólag ettől most élénkülni kezdett a piac. Azonban nemcsak gabona jön Ukrajnából, hanem kifogásolható minőségi liszt is.

Kiskert Kárkép - 2023.02.17

A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Elkészítésének módjait a magyar társadalom párszáz év alatt tökéletesre fejlesztette.

Agrárgazdaság - 2023.03.27

A természetes vizeinket egyszerre kell védeni és használni. Ezt szolgálja az az uniós előírás is, miszerint 2023 végéig a magyar gazdáknak is be kell jelenteniük az engedély nélkül ...

Gépesítés - 2023.01.24

A magyar mezőgépgyártás legendás traktortípusa a Rába Steiger. Jó néhány még ma is jobban helytáll a földeken, mint sok nyugati csili-vili társa – különösen igaz ez azokra, melyeket ...