A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Mostantól a gumiheveder is „okos”

Hírek - 2017.10.22

A túlhevülés a gumihevederes járószerkezetek egyik legnagyobb ellensége, erre kínál most megoldást a Continental újítása. Folyamatosan szenzorok figyelik az abroncs hőmérsékletét, és figyelmeztetik a kezelőt, ha a melegedés elérte a kritikus szintet.

Mostantól a gumiheveder is „okos”


A gumihevederes járószerkezetek – különösen nagy teljesítményű traktorok és kombájnok esetében – egyre elterjedtebbek a mezőgazdaságban. A hagyományos kerekekkel szemben az előnyeik nyilvánvalóak (kisebb talaptaposás, hatékonyabb vonóerő-átvitel, jelentős üzemanyag-megtakarítás), ám még ezen a műszaki megoldáson is lehet tovább finomítani. A teljes képhez ugyanis hozzátartozik, hogy hosszabb vonulás esetén extrém mértékű kopás jellemzi, a közutat nem igazán bírja.

A gumiheveder nagy ellensége a túlhevülés, amely aszfalton vagy betonon haladva fokozottan jelentkezik. Ennek csökkentésére találta ki a német Continental abroncsgyártó vállalat az Intelligent Rubber Track rendszert, vagyis az „okoshevedert”. A széles és nagy felfekvő felületű termékeket most már szenzorokkal is felszerelik, így folyamatosan mérhetővé válik azok hőmérséklete. A sérülékeny érzékelők a karkasz belsejében kaptak helyet, ahol védve vannak az ütésektől. Az általuk szolgáltatott adatok a fülkében elhelyezett monitoron jelennek meg, és a kezelő rögtön figyelmeztetést kap, ha a hőmérséklet átlépi a kritikus értéket. A Continental innovációjának hivatalos bemutatására a hannoveri Agritechnica szakkiállításon kerül sor novemberben.

A tavasz folyamán idehaza az AXIÁL Kft. végzett el egy érdekes szántóföldi kísérletet azzal kapcsolatban, hogy az ikerkerekes traktor vagy a Camso gumihevederes járószerkezetű erőgép képes-e jobb teljesítményre egyforma körülmények között. A próba meggyőző eredményt hozott, a hevederes traktor 10–15 százalékos üzemanyag-megtakarítást ért el az ikerkerekes változathoz képest. Emellett 0 százalékos volt a slip, és 26 százalékkal nagyobb a felfekvő felület, így agronómiai szempontból is jobban kímélte a talajt. Ráadásul az óránkénti területteljesítménye 8–10 százalékkal bizonyult jobbnak, miközben a kezelő komfortérzete is javult.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: gumiheveder, ikerkerék, Axiál Kft., szenzorok, Continental, üzemanyag-megtakarítás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...