TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 62.767,17 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.036,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 56.481,88 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.553,53 Ft (tonna)
Repcemag: 160.863,54 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.962,97 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 641 Ft
Benzin ára: 619 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,46
USD: 361,89
CHF: 409,33
GBP: 460,87
Hirdetés
A magyar mezőgazdaság elmúlt hétéves tevékenysége történelmi teljesítmény

A magyar mezőgazdaság elmúlt hétéves tevékenysége történelmi teljesítmény

Hírek - 2017.09.20

Történelmi teljesítménynek nevezte a magyar mezőgazdaság elmúlt hétéves eredményét a földművelésügyi miniszter Budapesten az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárhoz (OMÉK) kapcsolódó szakmai nap megnyitóján.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy az agráriumban a legfontosabb feladat az uniós felzárkózás volt, és felidézte, az ágazat kibocsátása másfélszeresére nőtt hét év alatt, az export pedig 37 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság a nemzeti össztermékben (GDP) is növelte részarányát, miközben egy gyors iparfejlesztés is zajlik.

Az ágazatban a foglalkoztatás is nőtt, 50 ezer új munkahely jött létre, miközben a technikai színvonal is korszerűbb lett. A továbblépés lehetőségét Magyarország élelmiszergazdasági koncepciója is biztosítja - tette hozzá Fazekas Sándor.

A kormány agrárprogramja szerint a feldolgozottsági szintet növelni kell az ágazatban; disztribúciós központtá kell válnia az országnak, még több minőségi terméket kell előállítani - ismertette. A célok teljesítéséhez modern, innovatív eszközöket, módszereket kell alkalmazni - mondta, és idesorolta a digitalizációt, a kockázatkezelési lehetőségeket, a korszerű üzemszervezési eszközöket.

Fazekas Sándor szavai szerint nagyon erős akarat kell a boldoguláshoz a mezőgazdaságban, rengeteg kihívással kell szembenézni az ágazatban. De a nehézségek leküzdhetők a tudásra és a szakértelemre támaszkodva. A szakmai nap az akadályok leküzdéséhez nyújthat támpontokat, fogódzókat - mondta a miniszter.

Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: Magyarország jelentős agrárdiplomáciai sikert ért el, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is elismerte, hogy az élelmiszereknél a kettős mércét meg kell szüntetni. Ezekhez a vizsgálatokhoz pedig az EU 1 millió eurót biztosít. Ez kedvező fordulat, amelyet jogalkotási folyamatnak kell követnie - tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar mezőgazdaságnak is át kell venni a legkorszerűbb, például az agrárinformatiakai módszereket, a digitalizációt, a precíziós termelést, a takarékosabb erőforrás-gazdálkodást.




Forrás: MTI

Címkék: élelmiszeripar, kiállítás, mezőgazdaság, OMÉK, agrárium
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új szint felállítása az automatizált betakarításban és ...

A John Deere február végén mutatta be az új S7 kombájncsaládját az USA-ban, a texasi Houstonban megrendezett ...