A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo

Újabb szög a dízelmotorok koporsójába: elektromos traktor a Fendttől (+videóval)

Hírek - 2017.09.18

Majdnem száz évig jók voltak a dízelüzemű traktorok, de a gyártók ma már valamiért „cikinek” tartják őket, és az alternatív meghajtások felé fordulnak. Most éppen a Fendt rukkolt elő egy elektromos traktorral, amelynek az 5 órás folyamatos munkaideje azért nem túl meggyőző. Igaz viszont, hogy egy 40 perces ebédszünet alatt az akkumulátor 80%-os szintre visszatölthető.

Újabb szög a dízelmotorok koporsójába: elektromos traktor a Fendttől (+videóval)


Átlagos felhasználás mellett – vagyis hosszabb állásidőkkel – a Fendt e100 Vario elektromos erőgép akár egy teljes munkanapot is képes töltés nélkül végigdolgozni, a csúcsszezonban azonban nem neki való a reggeltől estig robotolás. A traktor áramforrása egy 650 V lítium-ion nagyteljesítményű akkumulátor, amelynek kapacitása 100 kWh. A feltöltésére két mód van: 400 V feszültséggel és 22 kW teljesítménnyel egy CEE szabványos telepített konnektorból, vagy gyorstöltőn keresztül egyenárammal, CCS Typ2 csatlakozón keresztül. Utóbbi esetben 40 perc alatt a lemerült akkumulátor 80%-os szintre tölthető. Az elektromotor a fékezési energiát szintén felhasználja az akkumulátor töltésére.

A Fendt e100 Vario traktorral a hagyományos és elektromos meghajtású munkagépek is működtethetők. Az akkumulátor rövid ideig képes 150 kW boost-teljesítmény biztosítására a munkaeszköz meghajtása céljából. Az erőgép hatékonyságát egy teljesen új, energiahatékony termomanagement (hőmanagement) segítségével növelték meg. Szabályozott, elektromos hőszivattyú veszi át a vezetőfülke klimatizálását, csakúgy, mint az akkumulátorét és az elektronikáét. Internetes kapcsolat esetén az olyan komfortfunkciók, mint a téli előmelegítés és a nyári klimatizálás már előzetesen elindíthatók.

Az akkumulátorról üzemelő traktorral lehetőség kínálkozik a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére. A gazdaságban előállított megújuló energiaforrás (pl. biogáz) használatával a gép CO2 semlegesen és kifejezetten gazdaságosan üzemeltethető. A karbantartási idők és költségek csökkennek, mivel az olajokra és szűrőkre, valamint a hagyományos technológia számos elemére nincs szükség. Az üzemanyagok, a motorolaj, az AdBlue feleslegessé válik. A Fendt e100 Vario csendes működésű, így nemcsak a családi gazdaságokban, istállókban, kertészetekben és erdészetekben vehetik hasznát, de a lakóövezetekben, kommunális célokra is. A márka hazai forgalmazója az Axiál Kft.

Videó
Szerző: AgrárUnió


Címkék: traktor, biogáz, Axiál, Fendt, dízel, elektromos