A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Újabb szög a dízelmotorok koporsójába: elektromos traktor a Fendttől (+videóval)

Hírek - 2017.09.18

Majdnem száz évig jók voltak a dízelüzemű traktorok, de a gyártók ma már valamiért „cikinek” tartják őket, és az alternatív meghajtások felé fordulnak. Most éppen a Fendt rukkolt elő egy elektromos traktorral, amelynek az 5 órás folyamatos munkaideje azért nem túl meggyőző. Igaz viszont, hogy egy 40 perces ebédszünet alatt az akkumulátor 80%-os szintre visszatölthető.

Újabb szög a dízelmotorok koporsójába: elektromos traktor a Fendttől (+videóval)


Átlagos felhasználás mellett – vagyis hosszabb állásidőkkel – a Fendt e100 Vario elektromos erőgép akár egy teljes munkanapot is képes töltés nélkül végigdolgozni, a csúcsszezonban azonban nem neki való a reggeltől estig robotolás. A traktor áramforrása egy 650 V lítium-ion nagyteljesítményű akkumulátor, amelynek kapacitása 100 kWh. A feltöltésére két mód van: 400 V feszültséggel és 22 kW teljesítménnyel egy CEE szabványos telepített konnektorból, vagy gyorstöltőn keresztül egyenárammal, CCS Typ2 csatlakozón keresztül. Utóbbi esetben 40 perc alatt a lemerült akkumulátor 80%-os szintre tölthető. Az elektromotor a fékezési energiát szintén felhasználja az akkumulátor töltésére.

A Fendt e100 Vario traktorral a hagyományos és elektromos meghajtású munkagépek is működtethetők. Az akkumulátor rövid ideig képes 150 kW boost-teljesítmény biztosítására a munkaeszköz meghajtása céljából. Az erőgép hatékonyságát egy teljesen új, energiahatékony termomanagement (hőmanagement) segítségével növelték meg. Szabályozott, elektromos hőszivattyú veszi át a vezetőfülke klimatizálását, csakúgy, mint az akkumulátorét és az elektronikáét. Internetes kapcsolat esetén az olyan komfortfunkciók, mint a téli előmelegítés és a nyári klimatizálás már előzetesen elindíthatók.

Az akkumulátorról üzemelő traktorral lehetőség kínálkozik a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére. A gazdaságban előállított megújuló energiaforrás (pl. biogáz) használatával a gép CO2 semlegesen és kifejezetten gazdaságosan üzemeltethető. A karbantartási idők és költségek csökkennek, mivel az olajokra és szűrőkre, valamint a hagyományos technológia számos elemére nincs szükség. Az üzemanyagok, a motorolaj, az AdBlue feleslegessé válik. A Fendt e100 Vario csendes működésű, így nemcsak a családi gazdaságokban, istállókban, kertészetekben és erdészetekben vehetik hasznát, de a lakóövezetekben, kommunális célokra is. A márka hazai forgalmazója az Axiál Kft.

Videó
Szerző: AgrárUnió


Címkék: traktor, biogáz, Axiál, Fendt, dízel, elektromos

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...