WIANF

Többet, olcsón és fenntarthatóan? – Konferencia az innovatív takarmányozásról

Másodszorra is Budapest ad helyszínt 2017. október 18. és 20. között az Innovatív Takarmányozási Világkonferenciának (2nd World Conference on Innovative Animal Nutrition and Feeding – WIANF).

A konferenciasorozatot azzal a céllal rendezzük meg, hogy bemutassuk a gazdasági állatok takarmányozásában és az ezzel kapcsolatos tudományterületeken elért legújabb eredményeket, továbbá azok alkalmazásának lehetőségeit a fenntartható állattenyésztésben, biztosítva a jó minőségű és biztonságos állati eredetű élelmiszer-alapanyagokat.

Fő problémák

A világ állattenyésztésének egyik legnagyobb kihívása a 21. században, hogy hogyan állítsunk elő megfelelő mennyiségben, minőségben és biztonságosan állati eredetű élelmiszert úgy, hogy a termelés nyomon követhető legyen és a környezetet a lehető legkisebb mértékben terhelje. A kihívásra adandó választ bonyolítja a tény, hogy

– a világ népessége rohamosan növekszik (jelenleg közel 7,5 milliárd ember él a Földön);
– egyre nő a jó minőségű és biztonságos élelmiszer iránti igény;
– csökken a mezőgazdasági termelésre alkalmas terület az iparosítás, az új autópályák, a városfejlesztési programok, urbanizáció, talajerózió miatt;
– a klímaváltozás drámai hatással van a növénytermesztésre, állattenyésztésre és élelmiszer-termelésre;
– egyre súlyosabbak a környezetterheléssel kapcsolatos problémák.

Új utakat kell keresni

Ismeretes, hogy az állattenyésztéssel kapcsolatos kiadások körülbelül 70 százalékát a takarmányozási költségek teszik ki. Ezért ha ezt csak néhány százalékkal sikerül visszafogni, az már jelentős költségcsökkenést eredményezhet az élelmiszer-alapanyag előállításában. Az állatitermék-előállítás hatékonyságának növelése érdekében különösen fontos a legújabb tudományos eredmények mielőbbi bevezetése a gyakorlatba, azaz az innovációs idő lerövidítése. Az is egyértelmű, hogy a klasszikus takarmányozási ismeretek önmagukban már nem elegendőek napjaink kérdéseinek megválaszolására. Ezért más tudományterületeket is be kell vonni az innovációs tevékenységbe, mint például táplálkozás-élettan, molekuláris biológia, molekuláris genetika, táplálkozásimmunológia, mikrobiológia, molekuláris táplálkozás, információs technológia, valamint a mérnöki tudomány bizonyos területei.
A konferenciasorozat az elkövetkező években részletesen foglalkozik majd a fenti problémákkal. Terveink szerint a világkonferenciát kétévente rendezzük meg, kezdetben Budapesten, később Európa más nagyvárosaiban. Minden alkalommal más-más téma kerül majd előtérbe. A meghívott főelőadók (keynote speakerek) a délelőtti plenáris üléseken tartják meg előadásukat egy-egy 45 perces vitaindító formájában. A délutáni szekcióüléseken 10-10 perces előadásokban és/vagy posztereken lehet ugyanazt a témát megvitatni.

Témák: hősokk, mikotoxinok, alternatív források

Ebben az évben a konferencia célja annak bemutatása, hogy a klímaváltozás (elsősorban a hősokk) miképpen hat az állati eredetű élelmiszer termelésére és a termék minőségére, továbbá hogyan csökkenthető a klímaváltozás káros hatása az állatok teljesítményére különböző takarmányozási módszerekkel. A konferencia további témája lesz a mikotoxinok hatásának bemutatása az állatok termelésére, az állati eredetű élelmiszer minőségére. A konferencia kitér az alternatív fehérje- és energiaforrások felhasználására és a takarmányadalékok új generációjára is.

A konferencia elnöke Prof. Dr. Babinszky László, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a Takarmány- és Élelmiszer-biotechnológiai Tanszék vezetője. A konferencia szakmai hátterét az elnökkel együtt a Nemzetközi Tudományos Tanács biztosítja, amelynek tagjai a világ neves egyetemeinek elismert professzorai, kutatói (lásd konferencia weboldala: https://wianf.akcongress.com/index.php/conference/international-committee).

A vitaindító előadásokat a szakterületükön világszerte elismert szakemberek tartják:

Prof. Dr. John Pluske (School of Veterinary and Life Sciences, Office of the Vice Chancellor, Murdoch University, Ausztrália): Pig nutrition and gut health
Prof. Dr. Robert G. Elkin (The Pennsylvania State University, Egyesült Államok): Dietary Modification Of Egg Yolk Lipids To Enhance Human Health
Prof. Dr. Leo den Hartog (Director R&D and Quality Affairs at Nutreco, Hollandia): Animal nutrition and quality of animal-origin food products
Prof. Dr. Peiqiang Yu (University of Saskatchewan, Kanada): Innovative Approach to Feed Science and Nutrition Research 3
Prof. Dr. Thomas Banhazi (University of Southern Queensland, Ausztrália): Precision livestock farming and nutrition
Prof. Dr. Melinda Kovács (Kaposvári Egyetem, Magyarország): Mycotoxin in feed and food chain

Még lehet előadónak is jelentkezni

A konferencia technikai rendezője az AKCongress (a Wolters Kluwer-csoport tagja).

Eddig 65 absztrakt került elfogadásra. 2017. augusztus végéig a konferenciára a világ különböző országaiból, Brazíliától Japánig mintegy 110 fő jelentkezett be. A rendezvényre előadás, poszter nélkül a helyszínen is lehet jelentkezni, regisztrálni (on-site registration). MsC- és PhD-hallgatók kedvezményes regisztrációs díj ellenében vehetnek részt a világkonferencián (lásd a konferencia weboldalát).

Fontos információ a jelentkezőknek: az előadásokon és a posztereken csak kutatási és innovációs eredmények mutathatók be, tehát termékreklámot nem lehet bemutatni. A szerzőknek nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy a kéziratuk saját tudományos munkájuk, és azt korábban még nem publikálták. Minden jelentkező egy absztraktot nyújthat be és adhat elő első szerzőként előadás formájában, és ezenfelül egy posztert mutathat be. Az előadás és a poszter elfogadásának feltétele, hogy a szerzők közül legalább egy szerzőnek részt kell vennie a konferencián. Az absztraktokat egy tudományos bizottság bírálja el. Csak azok az előadások és poszterek kerülhetnek prezentációra, melyeket a tudományos bizottság elfogad.

Az előadások és poszterek absztraktjainak végső beküldési határideje: 2017. szeptember 10.

Előadásokat és posztereket az alábbi szekciókba várjuk:

– Climate change and animal nutrition
– Mycotoxins
– Animal nutrition and quality of animal-origin food products
– New generations of feed additives
– Animal nutrition and gut health
– Precision livestock farming and nutrition
– Free communications (further topics that relate to innovative animal nutrition)

A konferencia munkanyelve angol, tolmácsolást nem biztosítunk.

A konferencia helyszíne: Mercure Budapest Korona Hotel**** (1053 Budapest, Kecskeméti utca 14.)

A WIANF-konferencián való részvétel regisztrációhoz és regisztrációs díjhoz kötött.

A regisztrációról, a jelentkezés feltételeiről, a vitaindító előadást tartókról (keynote speaker-ekről), és a Nemzetközi Tudományos Tanács tagjairól további információk érhetők el a konferencia hivatalos honlapján:
https://wianf.akcongress.com

A konferencia támogatásának lehetőségeiről az alábbi linken keresztül tájékozódhatnak az érdeklődők:
https://wianf.akcongress.com/index.php/exhibitors-and-partners

További információ: 

Sári Erna | Üzletágvezető Akadémiai Kiadó Zrt. | AKCongress 1117 Budapest, Prielle K. u. 21–35. Telefon: (+36 1) 464 8224 www.akademiai.com

Tags: konferencia, takarmány, takarmányozás, mikotoxinok, alternatív források, hősokk

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom