Hirdetés
Amerika most megkapta: a farmerek szenvednek a „nem létező” klímaváltozástól

Amerika most megkapta: a farmerek szenvednek a „nem létező” klímaváltozástól

Hírek - 2017.09.02

Csattanós választ kapott Amerika arra a kérdésre, hogy félnie kell-e a klímaváltozástól. Az éghajlatkutatást áltudománynak nevező Sam Clovist éppen akkor szeretné a mezőgazdasági minisztérium legfőbb tudósának tisztségére kinevezni Donald Trump elnök, amikor a Harvey hurrikán soha nem látott erővel csapott le Texas és Louisiana államokra.

Jó évnek ígérkezett az idei az amerikai gyapottermesztők számára, egészen addig, amíg augusztus végén meg nem érkezett a Harvey hurrikán. A hagyományosan a szabadföldön tárolt bálák jó részét ugyanis elvitte a pusztító vihar, vagy legalábbis annyira eláztatta, hogy alkalmatlanná váltak a feldolgozásra. Az áradás elöntötte a kikötőket is Texasban és Louisianában, ami a gabonaszállítmányok berakodását jó időre megakasztotta. A déli gyapottermesztők mellett a szójával és kukoricával foglalkozó farmereknek is komoly károkat kell elszenvedniük.

Az Egyesült Államokban nagy megrökönyödést keltett, amikor az elnöki pár texasi látogatása során Melanie Trump, a First Lady magas sarkú cipőben tipegett végig az eláztatott utcákon. De még nagyobb felháborodást váltott ki, hogy Donald Trump azt a Sam Clovist nevezné ki a mezőgazdasági minisztérium legfőbb tudósává, akinek komoly kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy az ember tehető felelőssé a napjainkban tapasztalható klímaváltozásért. A déli államokban történt pusztítás alighanem csattanós válaszként szolgált minden szkeptikus számára.

A hurrikán sújtotta öblök kikötőiből indul az USA búzaexportjának negyede, valamint a kukorica- és szójakivitel 60%-a. A szállítások a vihar alatt természetesen szüneteltek, az elvonulta után pedig hosszabb időbe telik, mire felmérik a károkat, és visszaáll a régi rend. A természeti katasztrófa több ezer szarvasmarhát is érintett a térségben, és a megsérült istállókból nem lesz egyszerű más – ideiglenes – helyekre átszállítani az állományokat. A közlekedést nehezíti, hogy bizonyos területeken 500–700 mm csapadék hullott 48 óra alatt.

Harvey hurrikán elintézte a gyapot-, kukorica- és szójatermést.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: szója, kukorica, USA, hurrikán, Trump, gyapot, Texas
Kiemelt hírek