Hirdetés
Minőségjavító levéltrágyázás az almában

Minőségjavító levéltrágyázás az almában

Hírek - 2017.07.11

Az alma levéltrágyázásában, a tenyészidőszak második felében kiemelt jelentőségű a kalcium, a bór és a kálium megfelelő visszapótlása.

E három tápelem jelentőségéről, a levéltrágyákban való adagolásuk módjáról, időzítéséről Tánczos László, a Csöpp Mix levéltrágyákat gyártó Jeli 2000 Kft. ügyvezetője ad egy rövid áttekintést.

A termésnövekedés, érés idején jelentkező kalcium hiány súlyos minőségi problémákat okozhat. Pótlására a Csöpp Mix Kalcium levéltrágyát minden permetezés során kiadhatjuk 3-5 l/ha dózisban. A Csöpp Mix 3 mikroelem koncentrátum használata esetén a Csöpp Mix Kalciumból elegendő a 3 l/ha dózis. Az érés utolsó fázisában a kalcium pótlására a Csöpp Mix Kalcium Extra jelent optimális megoldást: kalcium-acetát hatóanyaga a kalcium gyors és hatékony felszívódását teszi lehetővé.

A gyümölcsfák bórral való feltöltése ebben az időszakban a rügydifferenciálódás zavartalan lefolyása miatt szükséges. Ehhez a Jeli 2000 Kft. a Csöpp Mix Bór Plusz terméket ajánlja, mely 150 g/l bór tartalmával, 3 l/ha dózisban kiváló ár-érték arányú levéltrágya. A bór felszívódását, beépülését segítendő, ajánlott nitrogén tartalmú lombtrágyával együtt kijuttatni.

A tenyészidőszak vége felé a piros fajták minél jobb színeződését magas kálium tartalmú levéltrágyákkal tudjuk elősegíteni. Erre a célra, önálló kijuttatással, az 52% kálium tartalmú Csöpp Mix Kálium levéltrágyát használhatjuk, 2-3 kg/ha dózisban, a tervezett betakarítás előtt 30, 20 és 10 nappal. Amennyiben a káliumpótlást a növényvédelmi kezelésekkel együtt akarjuk megoldani, akkor a savas kémhatású Csöpp Mix Tápoldat a megfelelő választás. Növényi eredetű kálium tartalma 100 százalékban felvehető, a kezelésre nagyon jól reagálnak a növények.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: gyümölcs, alma, lombtrágya, levéltrágyázás, Csöpp Mix
Friss hírek
Kiemelt hírek