A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Terragro Klima febr
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
A GYAKORLATBAN MINDEN SZEM SZÁMÍT

A GYAKORLATBAN MINDEN SZEM SZÁMÍT

Hírek - 2017.07.07

A SAATEN-UNION őszi vetésű hibridjeinek és fajtáinak töretlenül növekvő népszerűsége, valamint a mögöttünk hagyott időszak eddig elért eredményei alapján nagy optimizmussal tekintünk a jövőbe.

A GYAKORLATBAN MINDEN SZEM SZÁMÍT


Biztosak vagyunk benne, hogy a nagy teljesítményű, a változó klímához alkalmazkodni képes fajták nemesítése mellett olyan technológiai innovációk éllovasai is vagyunk, amelyek hozzájárulhatnak, hogy a hazai növénytermesztők felkészülten álljanak a piaci és klimatikus változások okozta kihívások elé.

A hazai leányvállalat pozíciói kifejezetten jók a kalászos gabonafélék vetőmagpiacán. A NÉBIH 2015–2016. évi nyilvántartása szerint továbbra is a SAATEN-UNION Hungária Kft. vezeti a sort 28 őszibúza- és 9 hibridbúza-fajtabejelentéssel, megelőzve a hazai vetőmagcégeket is. Nemcsak a belföldi vetőmag-előállítás területe növekszik évről évre, hanem a hibridbúza forgalma is dinamikusan emelkedik, részesedése a fémzárolt búzavetőmag piacán 12–13%.

SAATEN-UNION vetőmagelőállítás

Nemesítési és termesztéstechnológiai szakértelmének köszönhetően a SAATEN-UNION vezető szerepet tölt be a hibridbúza-előállítás területén. A SAATEN-UNION hibridbúzái a hagyományos fajtákkal szemben jelentős fiziológiai többletaktivitással rendelkeznek.

Ez a jól ismert heterózishatás, mely egyrészt magasabb terméspotenciált eredményez, másrészt jobb stressztoleranciával is együtt jár. A hibridbúzák erőteljesebb és mélyebbre hatoló gyökérzetükkel nagyobb szívóerőt tudnak kifejteni a talajban, így tápanyag- és vízhasznosító képességük is felülmúlja a hagyományos fajtákét. A fajtákkal szemben szinte hihetetlen terméstöbblet elérésére képesek a forró, aszályos évjáratokban, míg kedvező évjáratokban képesek megmutatni azt az elképesztő terméspotenciált, amely bennük rejlik. A hibridbúzák a fajtákkal szemben nagyobb vitalitással, fiziológiai aktivitással, valamint robusztussággal rendelkeznek. Ez a teljesítménytöbblet biztosítja a magasabb és biztosabb termésszintet, különösen a nehéz termelési helyzetekben (pl. gyenge talaj, szárazság, kedvezőtlen elővetemény), amikor a fajták nem képesek a bennük rejlő genetikai potenciált kiaknázni.

SAATEN-UNION hibridbúzák grafikon

A hibridbúza vetésnormája töredéke a hagyományos fajtákénak, intenzív állománykezelés hatására mégis kiemelkedő terméstöbblet elérése képes. Javasolt korai vetése miatt az extra minőségű, minimum 90% csíraképességű vetőmag rovarölő szeres csávázással kerül forgalomba.

A hibridbúzák hazai és régiós vetésterületének elmúlt években tapasztalt területbővülése miatt jelentős erőforrásokat fordítunk arra, hogy a belföldi igények mellett a környező országok vetőmagszükségletét is egyre nagyobb részben tudjuk hazai előállításból kielégíteni. A SAATEN-UNION elkötelezett híve és motorja a kalászoshibridizáció felgyorsításának.

Nem véletlen, hogy a vetőmagpiacon jelenleg egyedüliként kínálunk egyszerre két hibrid kalászos fajt, a hibridbúzát és a hibridrozst. Első hibridárpáink megjelenése már kézzelfogható közelségben van, így belátható időn belül három kalászos faj hibridjei szerepelnek majd kínáltunkban. Reális célkitűzésünk, hogy középtávon a hibridtritikálé köztermesztésbe vonásával – Európában egyedülálló módon – a négy legjelentősebb kalászos faj hibridjei legyenek elérhetőek a magyar termelők számára is.

SAATEN-UNION_hibridbúzák ábra

Az éghajlat és a piaci környezet változása a hazai növénytermesztőket is új kihívások elé állítja. A hőmérséklet emelkedése, valamint a szélsőséges meteorológiai események gyakoriságának növekedése mellett az évjáratok között is egyre nagyobb különbségek tapasztalhatók. A hosszabbodó aszályos periódusok mellett a kiszámíthatatlan, sokszor szélsőséges csapadékviszonyok okozhatnak olyan fokozódó betegségnyomást, amely a hozamok további növelését és a termésbiztonság fenntarthatóságát is veszélyeztetheti.

A SAATEN-UNION nemesítőinél már jó ideje a termésbiztonság, a széles ökológiai alkalmazkodóképesség és a stressztűrés a meghatározó szelekciós kritérium. Célkitűzésünk, hogy az új, széles körű genetikai változatosságot a lehető leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” fajtáinkban. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre.

Mindemellett a SAATEN-UNION kiterjedt európai ellenőrző hálózata biztosítja, hogy valamennyi ígéretes fajtajelöltjének alkalmasságát a lehető legszélesebb körű stresszvizsgálatok igazolják. Ennek köszönhetően tudunk a magyar termelők számára is olyan fajtákat ajánlani, amelyek széles agroökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, valamint jó állóképességgel biztosítják a jövedelmező termesztést a nehéz és változó termesztési körülmények között is.

Biztosak vagyunk benne, hogy az Ön számára megtérülő befektetés, ha él a nemesítés kínálta előnyökkel, és fajtáink fémzárolt vetőmagjának használatával alapozza meg sikeres gazdálkodását.

Blum Zoltán
ügyvezető
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

A SAATEN-UNION őszi vetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

 


Címkék: vetőmag, hibridbúza, őszi búza, SAATEN-UNION, rozs, nemesítés, őszi árpa, hibridárpa, hibridtritikálé, hibridrozs, tritikálé, hibridkalászos

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...