TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
GLYFOS® DAKAR – TOTÁLIS GYOMMENTESÍTÉS A TARLÓN!

GLYFOS® DAKAR – TOTÁLIS GYOMMENTESÍTÉS A TARLÓN!

Hírek - 2017.07.03

A betakarítást követően a totális gyomirtó szerrel történő tarlókezelés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy megfelelő kultúrállapotú, évelő és nehezen irtható gyomnövényektől mentes területet tudjunk kialakítani.

Ez a technológia a kalászosok és az őszi káposztarepce tarlóján jellemző, mivel a parlagfű és más magról kelő gyomok mellett az évelő gyomok (mezei acat, tarackbúza, fenyércirok) is megjelennek (1. ábra). Az utóbbi időben fokozott figyelem irányul a fenyércirok szulfonil-urea típusú gyomirtó szerekkel szemben kialakult rezisztenciájára, amely tovább erősíti, hogy a tarlókon megjelent fenyércirok ellen totális hatású glifozát hatóanyaggal védekezzünk, ezzel is gyérítve és megelőzve a következő növénykultúra gyomosodását. Tarlóápolás szükségszerű, mert a mechanikus művelés (tárcsázás) tovább szárítja az aszály miatt amúgy is kiszáradt talajokat, ezért a tarló gyommentesen tartása a tarlóhántás, majd hengeres lezárás után, totális gyomirtó szerekkel lehetséges.

A tarackbúza fertőzést Glyfos® Dakar alkalmazásával tarlón tudjuk kezelni

1. ábra. A tarackbúza fertőzést Glyfos® Dakar alkalmazásával tarlón tudjuk kezelni

Az FMC glifozát készítménye a Glyfos®  Dakar teljesen egyedülálló, szilárd halmazállapotú magas hatóanyag tartalommal (680 g/kg glifozát) rendelkező totális gyomirtó szer, amely a glifozát hatóanyagot 748,4 g/kg glifozát-ammónium só formában tartalmazza. A készítményben lévő nitrogén kiválóan segíti és fokozza a hatóanyag felszívódását és gyorsítja a hatáskifejtését.

A Glyfos® Dakar formulációját tekintve fehér színű, 1 mm-es átmérőjű, hengeres granulátum (2. ábra), amely gyors és látványos gyomirtási hatékonysággal rendelkezik.

Glyfos® Dakar – a szilárd glifozátGlyfos® Dakar – a szilárd glifozát

   2. ábra. Glyfos®  Dakar – a szilárd glifozát

A Glyfos®  Dakar vásárlása esetén a tarlókezelésen túl már érdemes figyelembe venni és számolni a napraforgó, szója állományszárítására szánt mennyiségeket is, ugyanis akció keretében a termékhez ajándék elsodródás gátlót (Dropmax) biztosítunk!

A tarlók ápolásánál ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tarlón maradt növénymaradványok potenciális tápanyagforrást jelentenek a következő növény számára. A tarlómaradványokat a talajban lévő baktériumok bontják el. Ezen mikrobiális talajélet fokozását segíti az Amalgerol alkalmazása, amely olajos adalékanyagának köszönhetően a talajrészeken óriási határfelületeken terül szét, életteret biztosítva a talajbaktériumok számára. Ezeken a felületeken könnyen emészthető szénforrásként, azaz táplálékként, feléleszti, és gyors szaporodásra készteti a területünkben több millió éve honos, nekünk ingyen dolgozó, a növényi maradványokat elbontó mikroorganizmusokat, melyek fokozott szervesanyag-bontásba kezdenek. Ezen szakmai indíttatásból került kialakításra a Glyfos+Amalgerol tarlókezelési technológia, amely támogatására Glyfos Amal Pack (3. ábra) néven 5 ha-ra elegendő virtuális csomagot kínálunk a termelő partnerek számára. A csomag 10 %-os árkedvezményt tartalmaz!

Tarlókezelések esetén a Glyfos Dakar totális gyomirtó szerrel együtt kijuttatott Amalgerol, a növényi olaj tartalma miatt hatásfokozó adalékként segíti a gyomirtó szer felszívódását a gyomnövényekbe. Ezután az elszáradt növényi maradványokkal együtt, a kezelés után kb. két héttel, az Amalgerolt is a talajba dolgozzuk, ahol a készítmény megkezdi hatásmechanizmusának kifejtését.

Glyfos Amal Pack (5 ha) 10 % kedvezményt tartalmaz

3. ábra. Glyfos Amal Pack (5 ha) 10 % kedvezményt tartalmaz

A Glyfos®  Dakar kezeléseket időzítsük a magról kelő gyomok 2-6 leveles, kétszikű évelők tőlevélrózsás, évelő egyszikűek max. 40 cm-es fejlettségi állapotára!

A ’glifozátos’ tarlókezeléseknél ahhoz, hogy a hatóanyag megfelelő módon és minőségben dolgozzon érdemes a következő tényezők befolyásoló hatását is figyelembe venni:

   - szárazság, aszály – A gyomok erősebb viaszréteget alakítanak ki a levélzeten, csökkentik a transzspirációs tevékenységüket, az anyagszállításukat, összességében csökkennek az életfunkciós tevékenységeik. Ilyenkor fokozottan korlátozott a kijuttatott hatóanyag felszívódása és transzlokációja a növényben;

   - a kijuttatásnál fontos a permetléhez megfelelő vízmennyiség, a jó elosztást biztosító fúvókák használata és a permetezési nyomás előírt beállítása. Aszályos körülmények között fokozott jelentősége van a megfelelő permetléborítás létrehozásának és tapadás-felszívódást segítő hatásfokozók alkalmazásának (pl. Superspray), mert ellenkező esetben nem megfelelő tapadást, ennek következményeként csökkent eredményességű felszívódást és nem megfelelő hatékonyságot tapasztalhatunk;

   - a magas UV sugárzás hatására fokozottabb a hatóanyag veszteség, ezért javasolt, hogy a kijuttatásnál okvetlenül vegyük figyelembe a környezeti tényezőket, így a védekezést 10 és 30 °C hőmérséklet között és magasabb páratartalom (50 %<) mellett időzítsük;

  - sokan figyelmen kívül hagyják, de nagyon fontos a permetléhez használt víz keménységi tulajdonsága, ugyanis a vízkeménység meghatározza a kijuttatott glifozát hatékonyságát! Permetléhez használt nagyon kemény víz esetében használjunk vízlágyító készítményeket;

- utolsóként említenünk kell a gyomfajok rezisztenciális viszonyait, bár Magyarországon még nem jellemző a glifozát rezisztencia, de tudjuk, hogy az USA-ban több gyomfaj rezisztens biotípusait írták le, közöttük az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) glifozát rezisztens biotípusával.

FMC-Agro Hungary Kft.

Címkék: betakarítás, FMC, gyomirtás, Glyfos® Dakar , deszikkálás, tarlókezelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Egyszerűbben, pontosabban, gyorsabban, tisztábban – ezek határozzák meg a szőlő-gyümölcs ágazat ...