A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

GLYFOS® DAKAR – TOTÁLIS GYOMMENTESÍTÉS A TARLÓN!

GLYFOS® DAKAR – TOTÁLIS GYOMMENTESÍTÉS A TARLÓN!

Hírek - 2017.07.03

A betakarítást követően a totális gyomirtó szerrel történő tarlókezelés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy megfelelő kultúrállapotú, évelő és nehezen irtható gyomnövényektől mentes területet tudjunk kialakítani.

GLYFOS® DAKAR – TOTÁLIS GYOMMENTESÍTÉS A TARLÓN!


Ez a technológia a kalászosok és az őszi káposztarepce tarlóján jellemző, mivel a parlagfű és más magról kelő gyomok mellett az évelő gyomok (mezei acat, tarackbúza, fenyércirok) is megjelennek (1. ábra). Az utóbbi időben fokozott figyelem irányul a fenyércirok szulfonil-urea típusú gyomirtó szerekkel szemben kialakult rezisztenciájára, amely tovább erősíti, hogy a tarlókon megjelent fenyércirok ellen totális hatású glifozát hatóanyaggal védekezzünk, ezzel is gyérítve és megelőzve a következő növénykultúra gyomosodását. Tarlóápolás szükségszerű, mert a mechanikus művelés (tárcsázás) tovább szárítja az aszály miatt amúgy is kiszáradt talajokat, ezért a tarló gyommentesen tartása a tarlóhántás, majd hengeres lezárás után, totális gyomirtó szerekkel lehetséges.

A tarackbúza fertőzést Glyfos® Dakar alkalmazásával tarlón tudjuk kezelni

1. ábra. A tarackbúza fertőzést Glyfos® Dakar alkalmazásával tarlón tudjuk kezelni

Az FMC glifozát készítménye a Glyfos®  Dakar teljesen egyedülálló, szilárd halmazállapotú magas hatóanyag tartalommal (680 g/kg glifozát) rendelkező totális gyomirtó szer, amely a glifozát hatóanyagot 748,4 g/kg glifozát-ammónium só formában tartalmazza. A készítményben lévő nitrogén kiválóan segíti és fokozza a hatóanyag felszívódását és gyorsítja a hatáskifejtését.

A Glyfos® Dakar formulációját tekintve fehér színű, 1 mm-es átmérőjű, hengeres granulátum (2. ábra), amely gyors és látványos gyomirtási hatékonysággal rendelkezik.

Glyfos® Dakar – a szilárd glifozátGlyfos® Dakar – a szilárd glifozát

   2. ábra. Glyfos®  Dakar – a szilárd glifozát

A Glyfos®  Dakar vásárlása esetén a tarlókezelésen túl már érdemes figyelembe venni és számolni a napraforgó, szója állományszárítására szánt mennyiségeket is, ugyanis akció keretében a termékhez ajándék elsodródás gátlót (Dropmax) biztosítunk!

A tarlók ápolásánál ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tarlón maradt növénymaradványok potenciális tápanyagforrást jelentenek a következő növény számára. A tarlómaradványokat a talajban lévő baktériumok bontják el. Ezen mikrobiális talajélet fokozását segíti az Amalgerol alkalmazása, amely olajos adalékanyagának köszönhetően a talajrészeken óriási határfelületeken terül szét, életteret biztosítva a talajbaktériumok számára. Ezeken a felületeken könnyen emészthető szénforrásként, azaz táplálékként, feléleszti, és gyors szaporodásra készteti a területünkben több millió éve honos, nekünk ingyen dolgozó, a növényi maradványokat elbontó mikroorganizmusokat, melyek fokozott szervesanyag-bontásba kezdenek. Ezen szakmai indíttatásból került kialakításra a Glyfos+Amalgerol tarlókezelési technológia, amely támogatására Glyfos Amal Pack (3. ábra) néven 5 ha-ra elegendő virtuális csomagot kínálunk a termelő partnerek számára. A csomag 10 %-os árkedvezményt tartalmaz!

Tarlókezelések esetén a Glyfos Dakar totális gyomirtó szerrel együtt kijuttatott Amalgerol, a növényi olaj tartalma miatt hatásfokozó adalékként segíti a gyomirtó szer felszívódását a gyomnövényekbe. Ezután az elszáradt növényi maradványokkal együtt, a kezelés után kb. két héttel, az Amalgerolt is a talajba dolgozzuk, ahol a készítmény megkezdi hatásmechanizmusának kifejtését.

Glyfos Amal Pack (5 ha) 10 % kedvezményt tartalmaz

3. ábra. Glyfos Amal Pack (5 ha) 10 % kedvezményt tartalmaz

A Glyfos®  Dakar kezeléseket időzítsük a magról kelő gyomok 2-6 leveles, kétszikű évelők tőlevélrózsás, évelő egyszikűek max. 40 cm-es fejlettségi állapotára!

A ’glifozátos’ tarlókezeléseknél ahhoz, hogy a hatóanyag megfelelő módon és minőségben dolgozzon érdemes a következő tényezők befolyásoló hatását is figyelembe venni:

   - szárazság, aszály – A gyomok erősebb viaszréteget alakítanak ki a levélzeten, csökkentik a transzspirációs tevékenységüket, az anyagszállításukat, összességében csökkennek az életfunkciós tevékenységeik. Ilyenkor fokozottan korlátozott a kijuttatott hatóanyag felszívódása és transzlokációja a növényben;

   - a kijuttatásnál fontos a permetléhez megfelelő vízmennyiség, a jó elosztást biztosító fúvókák használata és a permetezési nyomás előírt beállítása. Aszályos körülmények között fokozott jelentősége van a megfelelő permetléborítás létrehozásának és tapadás-felszívódást segítő hatásfokozók alkalmazásának (pl. Superspray), mert ellenkező esetben nem megfelelő tapadást, ennek következményeként csökkent eredményességű felszívódást és nem megfelelő hatékonyságot tapasztalhatunk;

   - a magas UV sugárzás hatására fokozottabb a hatóanyag veszteség, ezért javasolt, hogy a kijuttatásnál okvetlenül vegyük figyelembe a környezeti tényezőket, így a védekezést 10 és 30 °C hőmérséklet között és magasabb páratartalom (50 %<) mellett időzítsük;

  - sokan figyelmen kívül hagyják, de nagyon fontos a permetléhez használt víz keménységi tulajdonsága, ugyanis a vízkeménység meghatározza a kijuttatott glifozát hatékonyságát! Permetléhez használt nagyon kemény víz esetében használjunk vízlágyító készítményeket;

- utolsóként említenünk kell a gyomfajok rezisztenciális viszonyait, bár Magyarországon még nem jellemző a glifozát rezisztencia, de tudjuk, hogy az USA-ban több gyomfaj rezisztens biotípusait írták le, közöttük az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) glifozát rezisztens biotípusával.

FMC-Agro Hungary Kft.


Címkék: betakarítás, FMC, gyomirtás, Glyfos® Dakar , deszikkálás, tarlókezelés

KIEMELT HÍREK

Agrárgazdaság - 2023.03.27

A természetes vizeinket egyszerre kell védeni és használni. Ezt szolgálja az az uniós előírás is, miszerint 2023 végéig a magyar gazdáknak is be kell jelenteniük az engedély nélkül ...

Kiskert Kárkép - 2023.02.19

Hiába a nagy kert, ha nem jó fekvésű, vagy a nap nagy részében beárnyékolja a szomszéd háza? Természetesen ekkor sem kell csüggednünk, van megoldás!

Kiskert Kárkép - 2023.02.17

A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Elkészítésének módjait a magyar társadalom párszáz év alatt tökéletesre fejlesztette.

Agrárgazdaság - 2023.01.28

Ugyan silány minőségű az importált áru, de olcsó, és rontja a magyar gazdák piaci lehetőségeit is

Kiskert Kárkép - 2023.03.05

A termesztett zöldségeknek különböző tápanyagigénye van, ezért amikor tervezzük a szerves-, vagy műtrágya kijuttatást figyelembe kell venni az eltérő szükségletüket. A következő ...

Gépesítés - 2023.03.23

Egy 1984-es évjáratú, nagyon jól karbantartott, 125 lóerős Mercedes-Benz MB Trac 1300-as traktort kínálnak eladásra az ausztriai St. Wolfgang im Salzkammergut-ban. Habár az MB Trac ...

Gépesítés - 2023.01.24

A magyar mezőgépgyártás legendás traktortípusa a Rába Steiger. Jó néhány még ma is jobban helytáll a földeken, mint sok nyugati csili-vili társa – különösen igaz ez azokra, melyeket ...

Hírek - 2023.01.27

Az olcsó gabona letörte az árakat, állítólag ettől most élénkülni kezdett a piac. Azonban nemcsak gabona jön Ukrajnából, hanem kifogásolható minőségi liszt is.