A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Deszikkáljuk, ragasszuk? Kérdések repcebetakarítás előtt

Hírek - 2017.06.23

A rövidesen megtörténő betakarítással utolsó felvonását éljük az idei repceszezonnak. Mint ahogy az idei évben már oly sok nehéz döntést kellett meghoznunk a repcékkel kapcsolatban, most is döntenünk kell! Deszikkáljunk, vagy elegendő lesz a becőragasztás?

Deszikkáljuk, ragasszuk? Kérdések repcebetakarítás előtt


Szintén biztosan kijelenthető, hogy a repcét termesztők alighanem megemlegetik ezt az évjáratot. Az áttelelt repce kapott hideget, meleget. A baj csak az, hogy nem ebben a sorrendben. A márciusi korai felmelegedés „felhúzta” a főszárat, igazából kezdetben a legtöbb repcetábla állománya nem nevelt oldalhajtásokat. Aztán áprilisban, a virágzás kezdetén jött egy erős lehűlés, amikor pedig esetenként a frissen kötött becők fagy miatti károsodásától kellett tartani. Ez a lehűlési hullám lehetővé tette, hogy a jobb állapotú állományok oldalhajtás-képzése beinduljon. A történet vége az, hogy a repce „szétvirágzott”, korán kezdett virágozni, ami aztán szokatlanul hosszú ideig tartott. Félő volt, hogy az egyenetlen állományok miatt nem lehet majd elkerülni az állományszárítást, a deszikkálást. Sajnos, a hosszan tartó csapadékmentes periódus, együtt a napokban tapasztalható felmelegedéssel sok helyen valószínűleg feleslegessé teszi az állományszárítás elvégzését. Viszont a becőragasztással nem ez a helyzet!

Beszéljünk az állományszárításról

Ha az időjárás alakulását nézzük, a gyommentes, egyenletesen érő állományokban ebben az évben valószínűleg nem szükséges a deszikkálást elvégezni. Kivétel lehet ez alól, amikor a betakarítás ütemezése miatt szükséges a nagyobb területek megbontása, valamint a betakarítandó terület gyomosodása. Amennyiben az előbb említett okok miatt mégis szükségessé válik a beavatkozás elvégzése, akkor több hatóanyag is a rendelkezésünkre áll. Ezek közül jól körülhatárolt feltételek teljesülése esetén választhatunk:

- glifozát hatóanyagú készítmények: abban az esetben érdemes ezeket választani az állományszárításra, ha a terület erősen felgyomosodott. Különösen évelő egy- és kétszikű gyomnövények jelenléte esetén jó döntés a felhasználásuk. Ebben az esetben ugyanis számolhatunk az éven túli gyomirtó hatással, mivel a hatóanyag a gyomnövények föld alatti részeit is károsítja, így azok újrahajtása korlátozott lesz. Fontos tudni, hogy ezeket a készítményeket kb. a tervezett betakarítás előtt 10-14 nappal kell kijuttatni, ugyanis hatáskifejtésük lassú. A kezelést akkor kell elvégezni, amikor a becőszint középső harmadában a magvak legalább 60%-ka már barna színű. Különösen ügyelni kell felhasználásukkor az elsodródási veszélyre, ugyanis minden kultúrát károsíthat még az elsodródó készítmény. Légi úton a glifozát hatóanyagú készítmények nem juttathatók ki, a 150 cm-t meghaladó hasmagasságú hidastraktorral történő kijuttatásakor pedig cseppnehezítő adalékanyag felhasználása kötelező. A hatóanyag felszívódó tulajdonsága miatt a vetőmag-előállításra szánt állományokban tilos az ilyen típusú készítmények felhasználása.

- diquat-dibromid hatóanyagú készítmények: ezeket a készítményeket felgyomosodott, robusztus repce állományok gyors állományszárítására használhatjuk. A hatóanyag kontakt hatású, ezért kijuttatásakor ügyelni kell a megfelelő fedettség elérésére. A leggyorsabb deszikkáló hatás az ilyen hatóanyagú készítményektől várható, a kezeléstől számított 5-7 nap múlva a kezelt terület általában betakarítható. Kijuttatásának optimális időpontja, amikor a magok már barna színűek, nedvességtartalmuk 35-40%, a becőkből könnyen kimorzsolhatók. Légi úton és hidastraktorral is egyaránt kijuttathatóak, de a légi kijuttatásnál és a 150 cm-t maghaladó hasmagasság esetén cseppnehezítő adalékanyag használata kötelező.

- bromoxinil hatóanyagú készítmények: egyes esetekben jó választás lehet az ilyen hatóanyagú készítmények állományszárításra való felhasználása. Amikor a kezelt terület szomszédságában nagy értékű kultúra, pl. csemegekukorica, vagy kukorica vetőmag-előállító terület található, az esetleges elsodródás esetén sem kell fitotoxikus hatással számolni, ugyanis a hatóanyag a kukoricában nem okoz kárt, ott gyomirtó szerként engedéllyel rendelkezik. A bromoxinil hatóanyagú készítményeket akkor kell kijuttatni, amikor a becők 75-80%-ka már aranybarna, a bennük lévő magok barnák, könnyen kimorzsolhatók. A betakarítás várhatóan 7-10 nappal a kijuttatást követően kezdhető meg. Kijuttatása egyaránt történhet légi, vagy földi úton is, de cseppnehezítő adalékanyag használata ezeknél a készítményeknél is kötelező. A hatáskifejtés kontakt módon történik, így a kijuttatáskor a megfelelő fedettség biztosítására ügyelni kell. A megfelelő készítmény kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy nem mindegyik bromoxinil hatóanyagú készítmény rendelkezik engedéllyel állományszárításban való felhasználásra!

Beszéljünk a becőragasztásról

repceÉvjáratonként eltérő mértékben ugyan, de komoly károkat képes okozni a repcebecők felnyílása miatti termésveszteség. Sokszor ezzel csak akkor szembesülünk, amikor a tarló kizöldül az „árvakelésű” repcétől, amely nem egy alkalommal jobb tőszámot produkál, mint a vetett terület. A pergési veszteségnek több oka lehet, kezdve a megkéső betakarítástól a növénykórtani okokon át a madárkárig bezárólag. Egyes gombabetegségek - mint pl. az Alternária – okozhatnak spontán becőfelnyílást, de a fehérpenész (Sclerotinia) által kiváltott kényszerérés is megmutatkozhat fokozott pergési veszteségben. Az olyan évjáratokban, mint amilyen az idei is, a virágzás elhúzódása azt eredményezte, hogy érés szempontjából nagyon heterogén a becők állapota. Amennyiben nem akarunk állományszárítást végezni, hanem megpróbáljuk összevárni az alsó és felső becők érését, óhatatlanul be fog következni a túlérett felső becők felnyílása. Ez egy természetes folyamat, amire egyes külső tényezők még rá is erősíthetnek csapadékos időjárás, madárkár vagy erős szél formájában. Az érésben lévő becők ugyanis a környezeti hatásra (harmat, eső) nedvességet vesznek fel, megduzzadnak, térfogatuk megnő. A napi hőmérséklet emelkedésével a felvett nedvességet leadják, száradnak, térfogatuk csökken. Ennek a folyamatnak a többszöri ismétlődése azt okozza, hogy a becőket összetartó „varratok” gyengülnek, veszítenek rugalmasságukból, előbb vagy utóbb a becők felnyílnak, a bennük lévő magok kiperegnek. A becőragasztó készítmények kijuttatásakor egy félig áteresztő hártyát hozunk létre a becőn, ami egyrészt fizikailag is „összetartja” azt, illetve megakadályozza, hogy környezetéből nedvességet vegyen fel, és ennek hatására nyíljon fel. Fontos tudni, hogy a növény természetes vízleadását ezek a készítmények, illetve a létrejövő féligáteresztő hártya nem befolyásolja, így nem kell az érés elhúzódásától tartanunk.

A becőragasztó készítmények általában cellulózt, természetes vagy mesterséges polimereket tartalmaznak. Önmagukban is kijuttathatók, ilyenkor kíméletes érésgyorsító hatásuk van. Ilyen esetekben általában 2-4 héttel a tervezett betakarítás előtt kell kijuttatni őket, viszont kizárólag gyommentes és kórokozóktól mentes, egészséges állapotú állományokban. Jelenleg a legtöbb repceállomány már túl van azon a fenológiai állapoton, amikor ezt a technológiát alkalmazni lehetne. Ugyanakkor az ilyen típusú készítmények kijuttathatók az állományszárítással egy menetben is, legkésőbb a tervezett betakarítás előtt 7-14 nappal. A becőragasztó készítmények kiválasztásánál érdemes tájékozódni, ugyanis egyes termékek rendelkeznek cseppnehezítésre vonatkozó engedéllyel is, így felhasználásukkor nem szükséges további ilyen típusú adalékanyagot használnunk, ami esetenként jelentős költségmegtakarítást jelenthet. A kijuttatás időzítésénél figyelembe kell venni, hogy becőragasztó hatás általában kettő, de maximum három hétig várható, így a kezelt terület betakarítását addig el kell végezni.

A jó döntés ebben az esetben akár mázsákat is jelenthet a mérlegen, érdemes tehát jól átgondolni, milyen technológiát válasszunk!

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: betakarítás, repce, deszikkálás, becőragasztás, állományszárítás