TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Dinamikusan bővülő mezőgazdasági beruházások 2017. I. negyedévében

Dinamikusan bővülő mezőgazdasági beruházások 2017. I. negyedévében

Hírek - 2017.06.16

A mezőgazdasági termelők beruházásai 2017. első negyedévében jelentősen növekedtek, ami kedvezően hat az ágazat versenyképességére, egyúttal a gazdák pozitív jövőképét is jelzi.

A növekedés elsősorban a mezőgazdasági termelés 2016. évi kedvező alakulásának, az agrártámogatások által biztosított kiszámítható finanszírozásnak, így a gazdák javuló pénzügyi helyzetének, a Növekedési Hitelprogram által nyújtott kedvező finanszírozási lehetőségnek és az alacsony piaci kamatoknak köszönhető.

A KSH közlése szerint 2017. I. negyedévében a mezőgazdaság beruházásainak volumene (változatlan áras értéke) közel felével, 46,3 százalékkal bővült, összesen 64,5 milliárd forintot költöttek fejlesztésre a gazdálkodók. Ennek hátterében elsősorban a gépberuházások, azon belül is a traktorok, kombájnok, permetezőgépek növekvő beszerzése áll. A beruházások növekedése több éves távlatban is kiemelkedő, 2010-es évhez képest a 2017. I. negyedévi növekedés az elmúlt hét év legmagasabb értéke, még az igen kedvező 2014-es év első negyedévének értékét is nagymértékben meghaladta.

A mezőgazdaság növekvő beruházásait támasztják alá az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) gépforgalmazási adatai is. Az idei év első három hónapjában a gazdálkodók 31 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, folyó áron 75 százalékkal nagyobb összegben, mint egy éve. A traktorok és a gabonakombájnok értékesítése is mintegy másfélszeresére nőtt. Összesen 735 darab traktort vásároltak a termelők, 56 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, minden méretkategóriában bővült az értékesítés. A gabonakombájnokból 35 darabot állítottak üzembe a gazdálkodók (+46 százalék). Jelentősen emelkedett, több mint másfélszeresére bővült a vető- és ültetőgépek, valamint a talajművelő gépek értékesítése. Az idei év első negyedéve szinte minden gépkategóriában az elmúlt évek legkedvezőbb forgalmát hozta.

A beruházások bővülésének köszönhetően javul a mezőgazdasági termelés technológiai színvonala és ennek köszönhetően hatékonysága, ami tovább növeli a gazdálkodók versenyképességét és jövedelmét.

A Földművelésügyi Minisztérium várakozásai szerint a mezőgazdasági beruházások növekedése egész évben folytatódik, amihez kedvező hátteret biztosít a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének emelkedése, a nemzetközi piaci válságokból történő kilábalás, az alacsony vállalati hitelkamatok, valamint az intézményi kezességvállalás rendkívül kedvező feltételei. A nemzetközi versenyben való helytálláshoz elengedhetetlen a termelékenység növelése, ehhez pedig jelenleg rendkívül kedvezőek az üzleti és a támogatáspolitikai feltételek.
Forrás: FM Sajtóiroda, Fotó: AgrárUnió

Címkék: traktor, mezőgazdaság, kombájn, mezőgazdasági termelés, beruházás, versenyképesség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vadkár: az agrárkamara határozottan kiáll a gazdálkodók ...

Évente 21 milliárd forint vadkár keletkezik, ebből csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és ...