TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Bővülő agrárkapcsolatok Magyarország és Törökország között

Bővülő agrárkapcsolatok Magyarország és Törökország között

Hírek - 2017.05.17

Agrár-külkereskedelemről, élelmiszer-gazdasági termékkivitelről és piacszerzésről, valamint szarvasmarha ágazati együttműködéssel kapcsolatos kérdésekről is tárgyalt Nagy István és Mehmet Danis Isztambulban.

A Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese a Fekete-tengeri Együttműködési Tanács (BSEC) ülésén is részt vett. A térség egyik meghatározó gazdasági fókuszú magas szintű tanácskozásának keretén belül került sor a Mezőgazdasági Miniszterek Tanácskozására május 15-17. között

A török élelmezési, mezőgazdasági és állattenyésztési miniszterhelyettessel folytatott kétoldalú egyeztetésen Nagy István üdvözölte, hogy a két ország állategészségügyi hatóságai közötti, folyamatos és intenzív kapcsolattartás eredményeként újra folyamatos az élő szarvasmarha-export. A magyar miniszterhelyettes jelezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium kész információnyújtással és a szakmai partnerek bevonásával történő koordinációval közreműködni élelmiszergazdasági profilú vegyesvállalatok létrejöttében, emellett ösztönzi mind a Törökországba irányuló élőállat-kivitel fokozását, mind a magyar vállalatok általi, Törökországban történő élőállat-tenyésztést.

Nagy István aláhúzta, érdemes erőfeszítéseket tenni a gabonaexport növelése érdekében, ugyanis a Törökország által a legnagyobb mennyiségben importált agrár-élelmiszeripari termékcsoportról van szó. Magyarország a belső felhasználáson felül komoly mennyiségű export árualapot termel minden évben.

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet, arra hogy hazánk együttműködési potenciált lát az állat- és lúdtenyésztésre, az élelmiszerfeldolgozásra, a feldolgozott tejtermékekre, valamint a vetőmagra vonatkozóan.




Forrás: FM Sajtóiroda

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban! Vízigény-felmérés mély fekvésű ...

Országos vízigény-felmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. Az ...