TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Újabb megyéket érint a kéknyelv betegség

Újabb megyéket érint a kéknyelv betegség

Hírek - 2015.10.26

  Tovább bővült a korlátozás alá eső területek száma, miután a laboratóriumi vizsgálatok újabb szarvasmarha állományokban mutatták ki a kéknyelv betegséget. Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Nógrád megyékben találtak a kéknyelv betegség vírusával fertőzött szarvasmarhákat.

A kéknyelv betegség újabb hazai kitörései kerültek megállapításra, miután hat Somogy (Kadarkút, Nikla, Hedrehely, Visnye, Mernye), két Borsod-Abaúj-Zemplén (Tiszaladány), egy Csongrád (Balástya) és két Nógrád megyei (Nógrádsipek, Pilíny) kérődző állományban hozott pozitív eredményt a 2015 októberében vett vérminták laboratóriumi vizsgálata. Az új esetekben is a vírus 4-es szerotípusa okozta a kitörést.

A 2015. szeptember 10-én elrendelt intézkedések változatlanul érvényesek, azokat az új kitörés körüli 20 kilométeres körben elhelyezkedő, fogékony állatokat tartó telepek esetében is alkalmazni kell.

Az állategészségügyi hatóság a kitörések körüli 20 km-es sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi szarvasmarhánál elvégzi a rovarirtó szerrel történő kezelést és a védőoltásban még nem részesült fogékony állatfajok egyedeinek vakcinázását. Az ezeken kívül eső területeken a vakcinázás nem kötelező, hanem önkéntes alapon kérhető az állományokat ellátó állatorvosától. Ez esetben a védőoltás alapvetően az állattartó költségére történik, aki állami támogatást is igénybe vehet.

A NÉBIH a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztató anyagot is készített a gazdáknak. A kiadványt tízezer példányban a következő hetekben juttatják el állattartókhoz, elsőként az érintett megyékben. A tájékoztató elérhető és letölthető a hivatal honlapjáról is.

Az érvényben lévő megfigyelési és védőkörzet módosításra került. A mindenkori aktuális elrendelő határozatok, a településlista, valamint térképek elérhetőek a NÉBIH honlapján, az alábbi linken:
http://portal.nebih.gov.hu/-/keknyelv-betegseg-kitores-magyarorszagon-2015

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Antibiotikum-rezisztens baktériumok környezeti ...

Magyarország több száz pontján vizsgáltak két közegészségügyi szempontból kritikusnak számító baktériumfajt a ...