TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 90.220,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 211.990,54 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 83.714,60 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 85.148,95 Ft (tonna)
Repcemag: 217.271,85 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.804,24 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 619 Ft
Benzin ára: 600 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 399,99
USD: 368,55
CHF: 416,63
GBP: 476,46
Hirdetés
Minőségi magyar élelmiszer kerül az emberek asztalára

Minőségi magyar élelmiszer kerül az emberek asztalára

Hírek - 2017.05.12

A magas színvonalú fajtaminősítésekkel a gazdaságosan termeszthető fajtákból minőségi magyar élelmiszer kerül az emberek asztalára - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tenyésztési és növénytermesztési elnökhelyettese.

Lukács József a magyar növénynemesítés 125. évfordulója alkalmából a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar épületében leleplezett emléktábla avatásán azt mondta, hogy a hivatal ezzel elkezd egy éves programsorozatot, amelyen országszerte, köztük Debrecenben, Székesfehérváron, Székkúton és Gyulatanyán önálló fajtabemutatókat tartanak.

A kalászos-, a kukorica-, a napraforgó-, vagy a szójabemutatókkal a hivatal célja, hogy széles körben megismertesse a hazai gazdálkodókkal, hogy a fajtanemesítés magas szakmai színvonalon működik ma is Magyarországon.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy az óriási kihívásokkal szembesülő magyar mezőgazdaságnak a következő évtizedekben is szüksége lesz jól képzett kutatókra és szakemberekre.

Az államtitkár felidézte a hazai növénynemesítés 19. században kezdődő történetének mosonmagyaróvári vonatkozásait is.

Elmondta, hogy a városban 1890-ben vált önálló tantárggyá a növénynemesítés, miután 1873-ban a keszthelyi, a debreceni és a kolozsmonostori mellett az akkori magyaróvári gazdasági tanintézetet is megbízta a földművelési, ipari és kereskedelmi miniszter a vetőmagok nemesítésével és termelésével.

Mosonmagyaróváron 1891-ben alakult meg a Növénytermelési Kísérleti Állomás, ahol korszerű fajtakísérleteket végeztek. 1910-ben pedig a városba tette át székhelyét az egy évvel korában Budapesten megalakult Országos Magyar Királyi Növénynemesítő Intézet. Az első fajta minősítéseket 1916-ban és 1917-ben végezték, akkor kilenc búzafajtát minősítettek.

Az intézet központja 1949-ben ismét a főrváros lett. 1951-ben azonban fajtakísérleti állomást hoztak létre Mosonmagyaróváron, amellyel a térség visszakapcsolódott az országos szántóföldi növényfajta fajfenntartó- és új fajtákat előállító tevékenységébe.




Forrás: MTI

Címkék: élelmiszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A 21. század gyermekei: kütyü kontra paripa – Lovas fejlesztés: a ...

„Itt él Ló Szerafin is, a kék paripa. Ő, tudod, kéknek született. Ami nem csoda, mert Ló Szerafin lócsoda. Vagyis ...