A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Véget ért a vektormentes időszak Magyarországon

Hírek - 2017.04.13

A rovartani vizsgálatok eredményei alapján véget ért Magyarországon a kéknyelv betegség szempontjából a vektormentes időszak.

Véget ért a vektormentes időszak Magyarországon


A törpeszúnyogok megjelenésével a betegség ismételt előfordulása és további terjedése várható, ezért továbbra is érvényes az országos főállatorvos kéknyelv betegség elleni vakcinázásra vonatkozó határozata. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az állattartók figyelmét, hogy részben módosultak az állatszállításokra vonatkozó szabályok.

A vakcinázási stratégia egy kötelező és egy önkéntes részből áll. Az esetleges új kitöréssel érintett állattartó gazdaságokban a hatóság – állami költségen – kötelező jelleggel vakcinázni fog minden betegségre fogékony egészséges egyedet. Emellett, mivel Magyarország teljes területe 2015 novemberétől egy egységes védőzónának minősül, megelőzésképpen önkéntes alapon az állattartók is vakcináztathatják állataikat.

A vektormentes időszak végével és a vakcinázás engedélyezésével az állatszállításra vonatkozó szabályok részben módosulnak.
1.Továbbtartásra Magyarországról az EU mentes területeire, illetve megfigyelési körzeteibe, csak olyan kérődző szállítható, amely

◦kéknyelv betegség elleni védőoltásban részesült, vagy
◦laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy már átvészelte a betegséget, vagy
◦szállítás előtt jóváhagyott vektormentes létesítményben tartózkodott.

2.Az azonnali vágásra történő szállítás, illetve azonos besorolású körzeten belüli szállítás esetén a feltételek változatlanok.
3.Harmadik országba irányuló szállításoknál továbbra is a fogadó ország követelményeinek megfelelően történhet a szállítás.

Az eddigi tapasztalatok alapján a vektormentes időszak újbóli kezdete 2017. negyedik negyedévében várható. A NÉBIH továbbra is kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv betegség tüneteire fokozottan figyeljenek, és gyanú esetén haladéktalanul értesítsék állatorvosukat.

Forrás: NÉBIH

Címkék: vakcinázás