ÉFOSZ: a vizsgált termékek többségében nem volt különbség

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata után megállapítható, hogy a belföldön és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt - közölte az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz).

Az Éfosz álláspontja szerint a Nébih legutóbb nyilvánosságra hozott vizsgálati eredményei az élelmiszer-feldolgozók korábbi álláspontját támasztják alá. Igazolják ugyanis az Éfosz várokozásait minden tekintetben.

Az eredmények elemzése után ugyanis egyértelműen megállapítható, hogy az itthon és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt - közölték.

A 68 összehasonlítható termék közül a vizsgálatkor 18 esetben találtak minimális összetételbeli eltérést. Ezek a különbségek azonban nem jelentik azt, hogy a termékek minősége eltérő lenne, hogy a gyártók megkülönböztetést alkalmaznának a magyar és az osztrák fogyasztók között - áll a közleményben.

Az érzékszervi bírálatokon mind a belföldön, mind a külföldön vásárolt termékek szintén jól szerepeltek, köztük egyetlen termékpár esetében sem állapítottak meg jelentős különbséget az Éfosz szerint. Az esetek felében pedig a kis eltérés éppen az itthon vásárolt termék javára szólt.

A belföldi élelmiszergyártás megerősítéséhez elengedhetetlen az ágazat versenyképességének javítása, ehhez pedig kormányzati támogatás szükséges, hiszen regionális és európai versenyben csak egy erős, modern, korszerű ágazat tud lépést tartani - tartalmazza az ÉFOSZ közleménye.

Kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon, és ezt a Nébih most lezárult átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette, alátámasztva a korábbi vizsgálat eredményét - közölte a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor elmondta, mintegy 100 termék mintáit vizsgálták a szakemberek, és kiderült, hogy a multik nagy arányban gyártanak silányabb minőségű termékeket Magyarországon, illetve szállítanak Magyarországra. Aggasztó - közölte -, hogy a megvizsgált tételek 70 százalékánál kisebb, vagy nagyobb minőségi eltérés volt tapasztalható a Nyugat-Európában forgalmazott termékekhez képest.

Forrás: MTI

Tags: élelmiszerminőség, Nébih, élelmiszer-feldolgozók, Éfosz

Kapcsolódó cikkek

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom