TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Stratégiai megállapodás a magyar szürke szarvasmarha biotermékké válása érdekében

Stratégiai megállapodás a magyar szürke szarvasmarha biotermékké válása érdekében

Hírek - 2017.03.06

Stratégia együttműködésben állapodott meg a Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete (MSzTE), a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Budapesten azzal a céllal, hogy népszerűsítsék az ökotermékek fogyasztását, segítsék az ökológiai gazdálkodás és termékfeldolgozás terjedését, a magyar szürke szarvasmarha biotermékké válását.

A három szakmai szervezet közös tevékenységével azt kívánja elérni, hogy a magyar szürke szarvasmarha tartók minél átláthatóbb - transzparens - körülmények között lehessenek ökológiai gazdálkodók, szükségtelen anyagi és adminisztrációs terhek nélkül.

Baracskay Lajos, az MSzTE elnöke az eseményen  elmondta: a Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének több mint 400 tagja van, és így a magyar szürkemarha-tartók 90 százalékát képviselik. A szürke szarvasmarha-állomány ma Magyarországon mintegy 5300 pedigrés tehénből áll, ami az jelenti, hogy a fajtamentés megtörtént.

Évente mintegy 7-8 ezer tonna szürkemarha hús kerül a piacra, amit döntő hányadban Magyarországon fogyasztanak el. A kivitellel is próbálkoztak, de az még nem jellemző. Magyarországon elsősorban a termelői piacokon juthatnak a vevők szürke szarvasmarha termékekhez, de már néhány hentesbolt is forgalmazza azokat. Átlagosan egy kilogramm szürkemarhahús átlagosan mintegy 3 ezer forintba kerül, így az inkább még különlegességnek számít. De növekszik a fogyasztók érdeklődése a szürke szarvasmarha húsa és a belőle készült termékek iránt - mondta az MSzTE elnöke.

Roszik Péter, a Biokontroll Hungáriai Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a magyar szürkeszarvasmarha-tartás abban az időben kezdődött, amikor gyakorlatilag minden élelmiszer bio előállítású volt. Így most csak a gyökerekhez kell visszatérni. A Biokontroll Hungária feladata, hogy ezt a folyamatot ellenőrizze és tanúsítsa.

Így a magyar szürke szarvasmarha húsa és a belőle készült termékek bio minősítéssel forgalmazhatók. Ezért a gazdáknak részt kell venniük a Biokontroll Hungária ellenőrzési és tanúsítási rendszerében. A most megkötött együttműködéssel a szürke marhát tartók számára kívánják ezt a rendszert optimalizálni - mondta Roszik Péter.




Forrás: MTI

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban! Vízigény-felmérés mély fekvésű ...

Országos vízigény-felmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. Az ...