A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Eredményes gyakorlati teszt – DLG-elismerés a CLAAS VARIANT 485 RC PRO körbálázónak

Állattenyésztés - 2017.03.31

A Német Mezőgazdasági Szövetség (DLG) az új CLAAS VARIANT 485 RC PRO körbálázót nagyon alapos és átfogó gyakorlati tesztsorozatnak vetette alá, és az eredmények alapján a DLG-elismerés kitüntető címet ítélte oda.

Eredményes gyakorlati teszt – DLG-elismerés a CLAAS VARIANT 485 RC PRO körbálázónak


A teszt során a gépnek különböző körülmények között kellett helytállnia, fűszilázsban és szalmában dolgozott, illetve gyakorló mezőgazdászok értékelték munkájának minőségét. Azt is megvizsgálták, hogyan viselkedik a bálázó alacsony TLT-fordulatszámnál. A DLG jelentése a a VARIANT 485 RC PRO bálázó tesztelése során szerzett jó tapasztalatait tükrözi.

Változtatható kamrás körbálázó

A VARIANT 400 sorozat a CLAAS új, változtatható kamrás bálázósorozata. Ennél a sorozatnál a fejlesztőmérnökök a hangsúlyt a terményáram, a bálaforma és 
a kötözés tökéletesítésére helyezték. Hogy ezek a törekvések jól sikerültek, fényesen bizonyítják a DLG átfogó és igen intenzív tesztsorozatának eredményei, illetve a gép munkája fűszilázsban és szalmában. A vizsgálatokat egy VARIANT 485, ROTO CUT vágórotorral és hidraulikusan leereszthető PRO dobfenéklemezzel szerelt körbálázóval végezték.

Nagy áteresztőképesség

A nagyobb hevedersebesség, a gyorsabb bálakamraajtó-nyitás és -zárás, illetve további technológiai fejlesztések teszik lehetővé, hogy a VARIANT 485 RC PRO óránkénti teljesítménye még nagyobb legyen, amit a DLG-vizsgálatok is megerősítenek. A gyakorlati bevetések során, minden állási és fordulási időt beleszámítva, nyers, zöld szilázs bálázásakor 40,4 tonna óránkénti teljesítményt értek el 5,1 km/órás sebességnél, 14 kés használatával. Az áteresztőképesség pedig a 165 tonna/órát is elérte!

Optimálisan tömörített bálák

A CLAAS bálázó tömörítőképességével is elégedettek voltak a tesztelők. 3,6 km/órás haladási sebességnél és 100 százalékos tömörítésnél, 7 késsel a szilázsbálák átlagos tömörsége 449 kg/m³ nedves massza 38,3 százalékos szárazanyag-tartalommal. A tesztelők pozitív észrevétele volt még, amit a DLG-tesztpad mérései igazoltak: a jól behatárolható lágymag szélétől a bála széléig egyenletes és magas a tömörség.

Alacsony üzemanyag-fogyasztás

Különösen meggyőzően zárta a CLAAS VARIANT 485 RC PRO a tesztet csökkentett TLT-fordulatszám használatakor. Például amikor a bálázó 1000 1/perc helyett 800 1/perc fordulatszámon dolgozott a nyers masszával, a szükséges teljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás különböző üzemi körülmények között 12,8 és 27,9 százalékkal csökkent – úgy, hogy az áteresztő-képesség és a bálatömörség ugyanaz maradt.

Jó érdemjegy a gyakorlatban

A tesztet végző gyakorló mezőgazdászok a fel- és leakasztást, a kezelést és a beállításokat, a munkaminőséget, a tisztítást és a karbantartást figyelembe véve négyes fölé érdemjegyet adtak. Leginkább a könnyen érthető menüben található, jól összeállított beállítási lehetőségeket, illetve a problémamentesen működő ISOBUS-terminálokat emelték ki.

A DLG politikailag független mezőgazdasági szakszervezet. A DLG Tesztcentrum a piacon a semlegesen és függetlenül értékelt, legmagasabb termékminőség védjegye. A teljes tesztanyag márciustól a 
http://www.dlg.org/ernte.html oldalról tölthető le.


Címkék: körbálázó, CLAAS VARIANT, DLG