TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Kalifornia: elárasztással az aszály ellen?

Kalifornia: elárasztással az aszály ellen?

Hírek - 2017.02.10

Január közepén megáradtak a kaliforniai folyók. Örültek is ennek az évek óta aszály sújtotta állam farmerjei, és nem egy közülük azonnal elárasztotta a földjét.

Az egész hat éve kezdődött, amikor egy szőlészet vezetője, Don Cameron februárban, az áradó folyó vizét leengedte a tőkék közé, és májusig víz alatt tartotta a földet. Szomszédaival ugyanis megfigyelte, hogy egyre mélyebbre száll a talajvízszint. Ezért Cameron arra gondolt, hogy a sokmillió liter szivattyúzása helyett azzal is segíthet magán, ha telente elárasztja a földet, és a többit a gravitációra bízza. Ma úgy gondolja: ez a Kalifornia jövője, hiszen „ha nem tároljuk a vizet a földben, nem lesz termésünk nyáron”.

Helen Dahlke, a University of California talajvíz-hidrológusa most fél tucat olyan farmerrel végez kísérletet, akik mandulát, pisztáciát és egyéb vízigényes növényt termesztenek, hogy megállapítsák: a hogyan bírják a téli elárasztást.

Minderre a kétségbeesés késztette a helyieket, hiszen egyes körzetekben 30 méterrel is süllyedt a talajvízszint, és vannak helyek, ahol már több mint száz méterrel van a felszín alatt. Kaliforniában évtizedeken keresztül csak szivattyúzták a talajvizet, de senki sem gondolt annak visszapótlásáról, így a vízzáró rétegek között egyre nagyobb az űr. Szó szerint, és emiatt az intenzív mezőgazdaságáról híres Central Valley bizony süllyed.

A vízhiányt nemcsak az okozza, hogy egyre kevesebb a lassan leszivárgó hó a hegyekben, és helyette hamar lerohanó esőt kapnak, hanem az is, hogy évről-évre nő az ültetvények, mezőgazdasági területek mérete. Kalifornia zöldség-gyümölcs exportja is folyamatosan bővül: a legfrissebb jelentések szerint a vízigényes mandulából kétszer annyit exportálnak manapság, mint egy évtizede, és van olyan piac Budapesten, ahol igazi kaliforniai mandulát árusítanak, kilónként hatezer forintért.
Forrás: Syngenta blog

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Befejeződött a betakarítási szezon a Corteva szarvasi vetőmag ...

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat termelési csapata sikeresen zárta a betakarítási szezont ...