A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Növényvédelmi dilemmák: öljünk vagy riasszunk?

Hírek - 2017.02.18

Örök dilemma bármely jelenség orvoslásakor, hogy milyen eszközhöz nyúljak és azzal milyen hatást váltok ki. Az Agrováció termékek fejlesztésekor a tudatos gazdálkodó fejével gondolkodunk. Megelőzni szeretnénk, azaz az agresszív beavatkozást elkerülni. Gondolkodj és légy PRO-AKTÍV – akár a bosszúságot okozó kellemetlen kártevők kapcsán is!

Növényvédelmi dilemmák: öljünk vagy riasszunk?


Két példán gondoljuk át:

Csigalassú mégis reszelős szájszervével sok fejfájást okoz a kertészeknek. Van házas és meztelen, mindegyik a legfrissebb, legzsengébb növényekre hajt. Nem könnyű ellenfél – mégis mit tehetünk?

• Csalogatószer pl. sör – a szomszédét is átcsalogatod, nálad randizik a környék összes csigája;

• Csigaölőszerrel megölheted a csigákat – erre egyetlen engedélyes hatóanyag van (metaldehid), de ezzel veszélybe sodrod a hasznos szervezeteket pl. madarakat, békákat, gyíkokat, hasznos rovarokat, de még a házi kedvenceidet is, ráadásként a kedvenc salátád, epred szermaradékos lesz. Ha a kutya csigaölőszert fogyaszt, nincsen ellenszere, nem menthető! Tudtad? Pedig a patkánymérgezést túlélheti!

• Riasztó hatású kivonatokkal elűzheted a csigákat – nincsen veszélyes helyzet a hasznos élőlényekre, kisgyermek, kutya, macska biztonságban a kertedben, sőt, szermaradék sincsen!

Szerinted van olyan szer, amely a csigákat képes elűzni és csak természetes anyagokat tartalmaz?

Volt már bajod fonálférgekkel? Alig 1-2 mm-esek, de komoly fegyverük a szájszurony. Nem csak parazitálják a növényi gyökereket, fertőző betegségeket is terjesztenek. Mit látsz a növényen? Vontatottan fejlődik, szenved, lankad, esetleg elhal – pedig Te mindent megtettél! No, ilyenkor a baj gyakran a talajban van! Mit tehetsz?

• Talajfertőtlenítés – tiszta kémiai hatás, gázosodó szer, válogatás nélkül dolgozik a talajban. Ezt akartad? A hasznos talajlakóknak vége + még kapsz egy kis szermaradékot a répában – így gondoltad?

• Riasszuk el azt a néhány felszaporodott károsítót - így megmenekülnek a hasznos élőlények és még szermaradék sincsen!

Lehet olyan készítmény, amely erre képes? Hallottál már erről?

Ráadás:

• A természetes anyagokhoz nem kell külön engedély, nem növényvédőszerek, permetezési naplóba nem kell felvezetni,
• Környezetbarát természetes anyagok, távol tartják a károsítókat miközben kondicionálják a növényt:

                                                       ↓

Egészséges talaj → Egészséges növény → Egészséges fogyasztó!
www.agrovacio.hu


Címkék: