A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A termelők alkupozíciójának megerősítését szorgalmazták az uniós mezőgazdasági miniszterek

Hírek - 2016.12.13

Az Európai Unió tagállamainak mezőgazdasági miniszterei politikai állásfoglalást fogadtak el egyebek mellett a tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorításáról - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A termelők alkupozíciójának megerősítését szorgalmazták az uniós mezőgazdasági miniszterek


A tárcavezetők kiálltak amellett, hogy az Európai Bizottság a jövő év folyamán tegyen olyan javaslatot, ami uniós szinten sikerrel veszi fel a harcot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.

Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár, a magyar delegáció vezetője a közlemény szerint elmondta: a V-4-ek szintjén és az uniós fórumokon is végig támogatták a kezdeményezést, a kormány határozottan kiáll a gazdálkodók védelmében. Magyarországon évek óta törvény szabályozza a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a tisztességtelen forgalmazói magatartást - hangsúlyozta.

A közleményben kiemelte: a megtett intézkedéseken túl tovább kell javítani a gazdák élelmiszer-ellátási láncban betöltött helyzetét, hiszen ők a legkiszolgáltatottabbak. A tárca álláspontja szerint az áringadozások miatti kockázatot igazságosabban kell viselniük az ágazati szereplőknek, emellett növelni kell a piacok átláthatóságát.

Az Európai Bizottság által tavaly életre hívott, magyar részvétellel működő Mezőgazdasági Piacokkal foglalkozó szakértői csoport novemberben hozta nyilvánosságra jelentését a témában, amely ajánlásokat fogalmaz meg a gazdák helyzetének stabilizálása érdekében.

Forrás: MTI, Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: