A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A 19. AXIÁL Pont – Hódmezővásárhely: háttérszolgáltatások helyben

Hírek - 2016.11.28

Hódmezővásárhelyi telephelyét avatta fel – éppen két héttel a kibővített, korszerűsített orosházi bázis átadása után – a szerviz - és műszaki háttérszolgáltatásaira kiemelt figyelmet fordító AXIÁL Kft. 2011-ben megkezdett telephelyfejlesztési programjuk az idén jelentős mérföldkőhöz érkezett, három év után egy újabb AXIÁL Pontot hoztak létre.

A 19. AXIÁL Pont – Hódmezővásárhely: háttérszolgáltatások helyben


A cég hódmezővásárhelyi telephelyének átadásával hivatalosan is 19 ponton áll partnerei rendelkezésére; az országos hálózat kiépítésével nem csupán üzletek, hanem szolgáltatóközpontok létrehozása a célja a vállalatnak.

Az új telephely első létesítménye – egy 500 négyzetméter alapterületű áruraktár és 82 m2-es alkatrész-értékesítő bolt, eladótér – átadására november 23-án, a vásárhelyi bázis avatóünnepségén került sor. Hódmezővásárhely, lévén agrárváros, megkülönböztetett örömmel fogadja a mezőgazdasági beruházást. Az AXIÁL dinamikusan fejlődő, sikeres cég, új telephelye egyfelől munkalehetőséget ígér az itt élőknek, ugyanakkor segíti, megkönnyíti a gazdálkodók munkáját – fogalmazott köszöntőjében Almási István, a város polgármestere.

Vevők, gyártók, eladók

Az átadóünnepségen Harsányi Zsolt, az AXIÁL tulajdonos-ügyvezetője, Pintér Zsolt ügyvezető és – a Horsch GmbH képviseletében – Cornelia Horsch tartott előadást.

Pintér Zsolt, az AXIÁL ügyvezetője előadásában a szolgáltatást emelte ki a cég tevékenységéből.

Cornelia Horsch, a Horsch GmbH értékesítési és marketingvezetője mutatta be a meghívottaknak a német családi céget, a vállalkozás beruházásait, párhuzamot vonva az AXIÁL telephelyfejlesztési programjával. Együttműködés keretében az AXIÁL 2007-től értékesíti Magyarországon a Horsch mezőgazdasági gépeit, amelyek dinamikusan növekvő forgalma 2016-ban 11,7 millió euróra rúg. A Horsch és az AXIÁL együttműködésének 10. évfordulója alkalmából, 2017-ben a tervek szerint megduplázzák a hazai gépbemutatók számát, amelyeken a nagy munkaszélességű eszközeikre, mint például a 8–12 méteres TIGER 8 MT, TERRANO 10 FM, CRUISER 12 XL és a LEEB LT, GS, valamint PT permetezőgépekre fektetnek nagy hangsúlyt.

Összekötni mindent mindennel

A jövő gépei már elérhetőek, és ezeké a jövő – ezt erősítette meg nagy érdeklődéssel kísért előadásában Harsányi Zsolt, az AXIÁL tulajdonos-ügyvezetője. A mezőgazdaságigép-technika jövője például a CTF rendszer, amely lehetővé teszi, hogy az azonos, 12 méter munkaszélességű gépek mindig, minden műveletnél azonos nyomvonalon haladnak, ahogy a HORSCH gépei. A CLAAS JAGUAR is jó példa: a legújabb 900-as sorozat jövőre kerül forgalomba, akár az egyedi SHREDLAGE szemroppantóval.

A precíziós eszközökre kitérve a szakember hangsúlyozta: egymással „beszélni tudó” eszközöket kell alkalmazni; az összes eszközt egyetlen monitoron kezelni. A precíziós szántóföldi műveletekhez az AXIÁL ötven bázisállomás segítségével teljes országos lefedettséget nyújt. Nyitottnak kell lenni a technológiai újdonságokra, mert a mezőgazdaság 4.0-s fejlődése – összekötni mindent mindennel; gépeket, kezelőket, területeket, üzleti partnereket – ma már realitás. A jövő a megbízható elektronikáé, a robottechnikáé tehát – de a kormány mögötti ötven centimétert mindig is ki kell tölteni, vagyis nélkülözhetetlen a jó szakember, a jó mezőgépész. Folyamatosan követni kell a piaci változásokat, szabályozásokat, amelyek jelentősen befolyásolják a vállalatok működését. Ugyanakkor vannak közös ügyek, melyekben mindenkinek szerepet, felelősséget kell vállalnia, ilyen a szakemberhiány megoldása. Ebben nyújt segítséget a Megfosz „Legyél Te is mezőgépész!” programjának 11 pontja.

Mozgó szerviz, de...

A vásárhelyi telephelyen a Hód-Mezőgazda Zrt.-től bérelt régi növénytermesztési géptároló teljes átalakításával jött létre az új alkatrészraktár és eladótér. A szervizt egyelőre mobil formában, illetve a Hód-Mezőgazda Zrt. műhelyében oldják meg, de az elkövetkezendő évek feladatai között szerepel, hogy itt is egy új műhelyt hozzanak létre, akárcsak Orosházán – mondta el a tulajdonos-ügyvezető, hozzátéve, hogy a hódmezővásárhelyi telephely megnyitása újrarajzolta a területeket, átszervezést, észszerűsítést tett lehetővé, amely a kollégák és a partnerek mindennapjait is megkönnyíti.

A rendezvényen több gazdával, illetve az AXIÁL orosházi telephelyének ügyfélkapcsolati vezetőjével beszélgettünk.

Minden gépet újonnan vettek

kjKis János Béla hódmezővásárhelyi gazdálkodó a kilencvenes évek eleje óta ügyfele az AXIÁL-nak.
„Gépeink többségét az AXIÁL-tól vettük az évek folyamán – sorolta a tapasztalt gazda. – Tőlük szereztük be például a CLAAS Mega 360-as kombájnt, hozzá háromféle adaptert és a műtrágyaszórót, azután a HORSCH Terrano 4 FX nehézkultivátort és a Sprinter 4 SX gabonavető gépet. Egyébként minden gépet újonnan vettünk, a legidősebb egy francia gyártmányú műtrágyaszóró. Hamarosan egy permetezőgépet kell beszereznünk, természetesen az AXIÁL-nál próbálkozunk. Eddig is sok segítséget kaptunk tőlük, most még jobb lesz, ha alkatrészre van szükségünk, hiszen helyben vannak. A kombájnra éves átalánydíjas szerződésünk van, megbízható a szervizszolgálatuk, volt már rá példa, hogy hívni kellett a szerelőt, gyorsan jöttek és segítettek. Jó tapasztalataink vannak a céggel kapcsolatban.”
Apa és fia együtt csaknem hatszáz hektárt művel, ebből 550 hektárnyi a szántó, a többi gyep. Gabonaféléket, étkezési búzát, árpát, kukoricát, napraforgót, lucernát termesztenek. „Az idei év jó közepesnek mondható. Bár az étkezési búza árzuhanása okozott problémát, de ez világpiaci jelenség, reméljük, jövőre visszajön, ami most kiesett” – mondta a gazda.

Együtt gondolkodnak az ügyféllel

hjHorváth József László Sándorfalváról (Csongrád megye) érkezett. Összesen száz hektáron (ebből húsz gyep) gazdálkodik fiával együtt, aki mezőgazdasági gépszerelő.
„Tizenöt éve vásároltam az első gépet az AXIÁL-tól, azóta minden problémával hozzájuk fordulok. Nemrég alkatrészgondom volt, délelőtt telefonáltam Orosházára, délután ott volt a megrendelt áru. Igénybe veszem az általuk kínált éves előrendelési lehetőséget, és biztos vagyok abban, hogy januárban leszállítják. Ez árban is jobb, és biztonságot ad, baj esetén leveszem otthon a polcról az alkatrészt, és rendben van. Előny, hogy nemcsak az AXIÁL által forgalmazott gépekhez, hanem szinte valamennyihez be tudom szerezni náluk az alkatrészeket. Percről percre együtt gondolkodnak az ügyféllel, ezt a szerviz esetében is megtapasztaltam. Ha a mezőgazdaságban valaki nem áll oda teljes szívvel, akkor az elbukott.”

A két fiú követi az édesapját

vfVarga Ferenc Apátfalván (Csongrád megye) él, 1994 óta mezőgazdasági gépi szolgáltató.
„Egy bérelt géppel kezdtem, később lett saját gépem is – mondta. – Az AXIÁL-lal 1999-ben kerültem kapcsolatba, amikor is egy MONOSEM MS aprómag-vető gépet vásároltam tőlük. Azóta több új és használt gépet is vettem már. Az alkatrészek nyolcvan-nyolcvanöt százalékát is tőlük szerzem be. Nyáron arattunk egy gazda földjén, amikor délután öt óra tájban eltört az egyik kombájn könyöktengelye. Hívtam a boltot, illetve a szerelőt, néhány perc múlva jelezték, hogy a bajai portán van a nevemre letéve az alkatrész. Nyolc órára visszaértem, fél kilenckor újra arattunk a géppel.”
Varga Ferenc két fiával érkezett a hódmezővásárhelyi rendezvényre. A munkához szoktatás jegyében az apa vett a fiainak egy traktort, amellyel az ifjak a talajmunkákat végzik. Édesapjuk felveszi a rendelést, kiadja a munkát a fiataloknak, akiket már ismernek a gazdák.

Varga László: „Utolsó éves vagyok a makói Galamb József mezőgazdasági iskolában, ahol egykor édesapám is végzett. Gépszerelő technikus leszek, és a családi gazdaságban fogok dolgozni.”

Varga Tamás: „Én is a Galamb József mezőgazdasági iskolában tanulok, részt veszek az otthoni munkákban, elsősorban a szerelésekben segítek édesapámnak. Ha kell, szántok és aratok is.”

Szerelés 42 fokban bezárkózva

knKádár Norbert, az AXIÁL orosházi telephelye szervizcsapatának főnöke számos érdekes, izgalmas helyzetet élt meg az elmúlt csaknem tíz évben.
„2007-ben kerültem az AXIÁL-hoz, gyakornokként kezdtem, majd mobil szervizes lettem, közben elvégeztem a mérnöki főiskolát, és 2014-ben lettem ügyfélkapcsolati vezető – sorolta. – Nagyon megszerettem ezt a munkát, örömet szerez, amikor segíteni tudok az ügyfeleknek, többekkel szinte baráti kapcsolatban vagyok. Sok érdekes esetünk volt, máig emlékszem, amikor az egyik gazda kétségbeesve hívott, hogy az önjáró permetezőjének kitört a hátsó hídja, most mi lesz? Kimentem a földre, negyvenkét fok meleg volt árnyékban, be kellett zárkózni az autó rakterébe, ugyanis a hidromotorok nagy precizitást és tiszta környezetet igényelnek szerelés közben. Sikerült rendbe rakni, egy óra múlva újra lehetett vele dolgozni.”
Elmondta, van olyan nap, amikor négy-öt helyre kell kimenni, nem azért, mert rosszak a gépek, hanem mert az átalánydíjas szerződés értelmében rendszeresen átvizsgálják a gépeket, ez biztonságot jelent az ügyfeleknek. Alapelvük a gyorsaság, pontosság, megbízhatóság. Számos visszajelzést kapnak a gazdáktól telefonon, e-mailben, személyesen, ami sikerélmény számukra.

„Szeretek itt dolgozni, erre tettem fel az életemet, és örülök, hogy jó csapatom van, hasonlóan gondolkodnak ők is” – mondta.

Az átadón készült fotókat megtekintheti itt.

Nézzenek be hozzánk!

Videó

Szerző: S. F. – T. I.

Címkék: