A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Reinke-öntözéstechnika – Könnyű szerkezettel maximális üzembiztonságot kínálunk

Hírek - 2016.11.27

A minimális kezelői felügyeletet igénylő öntözőberendezések ötlete elsőként az Egyesült Államokban merült fel. Az igény az ország középső részének kedvezőtlen időjárása miatt jelentkezett, amely az öntözés következetes fejlesztésének köszönhetően rövid idő alatt 
az egyik legjelentősebb termelési övezetté vált. Ebben a fejlesztői munkában a kezdetektől fogva kiemelt szerepet játszott a Reinke.

Reinke-öntözéstechnika – Könnyű szerkezettel maximális üzembiztonságot kínálunk


Az ötvenes évek első, kezdetleges gépein sorra jelentek meg az olyan innovatív megoldások, amelyek eredményeként kialakult az önjáró öntözőberendezések ma ismert képe. A kétirányú, folyamatos forgatást lehetővé tevő csúszógyűrű („collector ring”), a V-jack merevítő kialakítás, a dupla falú toronykapcsoló doboz vagy a kornerkar GPS-vezérlése csak néhány példa a Reinke által szabadalmaztatott, azóta széles körben alkalmazott innovációk közül. A Reinke pedig, az önjáró öntözőberendezések fejlesztésének úttörőjeként – sok versenytársával ellentétben – nem állt le a fejlesztői munkával, amelynek középpontjában mindig az üzembiztonság és a hatékonyságnövelés áll.

Miben nyújt többet a Reinke?

SZERKEZET: az önjáró öntözőberendezések szerkezetére a legnagyobb veszélyt a szárnycsatlakozásokat és a különböző illesztéseket érő terhelés jelenti, amelynek mértéke egyenesen arányos a gép súlyával. A nagy önsúly fokozza a mély keréknyom kialakulásának veszélyét is, ami szintén komoly károkat, súlyos esetben szerkezeti törést okozhat. Ezt felismerve a Reinke fő fejlesztési iránya a berendezések súlyának csökkentése. Hogy továbbra is biztosítani tudják a stabil, extrém körülmények között is üzembiztos felépítést, teljesen átdolgozták öntözőberendezéseiket. Áttervezték a vázszerkezetet, megnövelték a járótornyok fesztávolságát. Erősített acélötvözetet kezdtek el használni, így vékonyabb merevítőpálcákkal is sikerült elérni ugyanazt a szerkezeti szilárdságot. A szögvas elemekből szerelt járótorony-szerkezetet pedig szintén erősített acélból készített, hengerelt C szelvény profillal helyettesítették, aminek eredményeként kialakult a Reinke gépekre jellemző „egylábú” járótorony. 
A végeredmény olyan vázszerkezet, amely minden fölösleges többletsúlytól mentes, mégis rendkívül erős, garantálva így a maximális üzembiztonságot és a hosszú élettartamot.

SZÁRNYCSATLAKOZÁSOK: szintén a szerkezeti stabilitás növelése érdekében a piacon egyedülálló módon a szárnycsatlakozásokat a szárnyvezetéken belül, annak tengelyében alakították ki. A tervezők figyelembe vették az ezzel együtt járó súrlódási veszteséget is, de független tanulmányok eredményei is azt igazolták, hogy ez elhanyagolható mértékű. Kiemelkedő vízszállítás (300 m3/h) és gépméret (10 szárny) esetén nagyjából 0,3 bar többletnyomásigényről beszélhetünk, amely eltörpül a szerkezeti stabilitás terén nyert előnyökkel szemben.

CSŐTÖMÍTÉS: a Reinke által alkalmazott V gyűrűs tömítés a tökéletes vízzárás mellett teljes mértékben védett a nap káros UV-sugaraitól, így élettartama messze a leghosszabb a piacon. Legnagyobb előnye azonban mégsem ez! Miután a V gyűrű a karimák alatti horonyban tömít, a szárnyvezeték csövei közötti karimacsatlakozást nem gyengíti a karimák közé beékelődő tömítés, mint a többi öntözőberendezés esetében.

TORONYKAPCSOLÓ DOBOZOK: az időjárásnak kitett dobozokon belül a dupla dobozfalnak köszönhetően nem tud pára képződni, a kondenzáció a két fal között csapódik le. A Reinke kapcsolószekrényei így évtizedes használat után is makulátlan, porszáraz környezetet biztosítanak az érzékeny elektronikának.

És ez csak néhány példa a Reinke azon fejlesztései közül, amelyeknek köszönhetően sikerült megvalósítani az eredetileg kitűzött célt: könnyített szerkezettel biztosítani a legnagyobb üzembiztonságot, amit már évtizedek óta több százezer Reinke járótorony sikeresen bizonyít világszerte.

MEGBÍZHATÓSÁG, MINŐSÉG, INNOVÁCIÓ – Ha Önnek is ezek az értékek számítanak az öntözés területén, válassza a Reinke termékeit!

Bővebb információ: 
www.ontozes-magtarkft.hu
Váradi Balázs • Telefon: 06-20/501-8720 • Email: varadi.balazs@magtarkft.hu


Címkék: