A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal (EIF)

Hírek - 2016.11.02

A 2016. október 25-én tartott sajtótájékoztatón Czerván György,a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára bejelentette, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal (EIF).Továbbáelmondta, hogy az agrártárcaa kedvezőtlen piaci helyzetben lévő tej- és sertéságazat vállalkozásai számára is kiterjesztette a 66/2016. (X. 12.) számú rendeletben az Agrár Széchenyi Kártyához kapcsolódóan a100%-os kamat-,kezességi díj és költségtámogatás igénybevételének lehetőségét. Az AVHGA és az EIF közötti megállapodás részleteit az Alapítvány ügyvezető igazgatója, dr. Herczegh András ismertette.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal (EIF)


A COSME viszontgaranciát a COSME Program (ProgrammeforCompetitiveness of Enterprises and Small and Medium-sizedEnterprises) és az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) az Európai Beruházási Terv keretében biztosítja. Az ESBA célja produktív beruházások finanszírozásának és végrehajtásának elősegítése az Európai Unióban, és a finanszírozáshoz való hozzájutás mértékének növelése.

Czerván György az alábbiakat nyilatkozta:
“A Földművelésügyi Minisztérium az agrárágazat finanszírozásában aktív pénzügyi intézményekkel folyamatos és hatékony kapcsolatot tart fenn.A kormányzattámogatminden olyan lépést, amely képes a hitelezésbe bevonni olyan kisebb mezőgazdasági vállalkozásokat, amelyek hagyományosan nem tartoznak a bankok tipikus ügyfélkörébe. Az EIF és az AVHGA megállapodása a gazdálkodók finanszírozását tovább bővíti, mégpedig úgy, hogy az EIF által biztosított viszontgarancia kiváltja a hazai költségvetési viszontgaranciát. Ez a magyar költségvetés számára 900 millió Ft megtakarítást eredményez 3 év alatt, és további előny, hogy emiatt a konstrukció keretében kötött ügyletek nem minősülnek állami támogatásnak. Az AVHGA az elmúlt 5 évben 28 500 vállalkozót segített hitelhez, és ezzel 2,5-szeresére növelte az általa biztosított hitelek volumenét.A COSME program a gazdálkodók lehetőségeit tovább bővíti.

A Földművelésügyi Minisztérium külön programokat dolgozott ki a kedvezőtlen időjárási jelenségekkel, illetve kedvezőtlen piaci körülményekkel sújtott vállalkozások finanszírozása érdekében.A már évek óta sikeresen működő Agrár Széchenyi Kártya program keretében, a fagykárt vagyjégkárt szenvedett gazdálkodók mellett – a most megjelent 66/2016. (X. 12.) számú rendelet értelmében – már a tejhasznú tehén- és sertéstartók számáraiskiemelt támogatást nyújt.Az állam az érintett agrárvállalkozásoknak a 2016. december 31-ig benyújtott hiteligénylések alapján megkötött, maximum 1 éves futamidejű szerződésekhez ad 100%-oskamat-, kezességi díj és költségtámogatást.”

dr. Herczegh Andrása következőket mondta az EIF és az Alapítvány közötti megállapodásról:
„A COSME viszontgarancia hozzájárul ahhoz, hogy az AVHGA minél több mikro-, kis- és középvállalkozás számára biztosítsa a hitelhez jutást, megkönnyítse a hozzáférést a finanszírozási lehetőségekhez olyan gazdálkodók számára is, akik méretüknél, hitelmúltjuknál vagy egyedi kockázatuknál fogva eddig nem voltak hitelképesek a hagyományos finanszírozási rendszerben.A megállapodás lehetővé teszi, hogy az Alapítvány több mint 50 milliárd forint hitel kihelyezését biztosítsa több ezer magyar, elsősorban a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozás számára.

A COSME program által viszontgarantált alapítványi kezességet a vállalkozások forgóeszköz-, folyószámla- és beruházási hitelhez, valamint bankgaranciához is igénybe vehetik. A program 50%-os mértékű viszontgaranciát biztosít, amit az Alapítvány saját forrásával kiegészíthet, így 80%-os mértékű kezességvállalást is lehetővé tesz a kkv-k számára, ezáltal egyedülálló módon kombinálja az EU-s forrást a hitelkezességgel.Fontos hangsúlyozni, hogy a COSME viszontgarancia nem minősül állami támogatásnak, ezért nem terheli a vállalkozás által az uniós szabályok szerint igénybe vehető, mindössze 15 000 eurós támogatási keretet.Így lehetővé válik, hogy a jövőben a vállalkozás további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt, olcsó forráshoz jusson, kedvezőbb hitelkondíciót érjen el, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon.

Jelenleg 6 pénzügyi intézménnyel dolgozunk együtt az agrárvállalkozások speciális finanszírozási igényeit kielégítő újabb hiteltermékeken, amelyek a COSME program segítségével a hazai viszontgarancia mellett nyújtott kezességvállaláshoz képest egyszerűsítik a gazdálkodók és a pénzügyi intézmények adminisztrációs terheit is.”


Címkék: