TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Halal-biztos élelmiszerek

Halal-biztos élelmiszerek

Hírek - 2016.10.27

Példaértékű európai minőségbiztosítási rendszert hoztak létre az iszlám országok piacain értékesíthetőtermékeknek

Az iszlám vallás által előírt élelmiszerek és fogyasztási cikkek felügyeleti hatósága és egy magyarországi független vizsgálólaboratórium közös rendszere biztosítja a jövőben az iszlám országok piacaira irányuló európai élelmiszerek és fogyasztási cikkek előállításának ellenőrzését. Az október 26-án, Budapesten aláírt nemzetközi egyezmény értelmében a halal előírásainak és a 21. századi minőségbiztosítás követelményeinek megfelelő termékeket az európai muszlim fogyasztói közösségek számára és iszlám piacokon egyaránt értékesíteni lehet.

Az iszlám szent könyve, a Korán rendelkezik az élelmiszerek és fogyasztási cikkek előállítási, forgalmazási és fogyasztási elveiről. A halal fogalma a megengedett kategóriába sorolt cikkeket és szolgáltatásokat jelenti, ennek értelmében a hívő muszlimok a halalnak minősített árut vásárolják és fogyasztják.Tizenöt évvel ezelőtt a halal áruk forgalma még nem volt mérhető, ehhez képest a mai adatok dinamikus növekedést mutatnak, a bruttó forgalom kb. 30%-át teszik ki (az iszlám világ áru- és szolgáltatásforgalma 2014-es adatok alapján közel 1 trillió USD volt).

ahalalb

Az egyezmény egyik aláírója, AbdallaSharief, az EU HALAL FATWA pénzügyi vezetője és az ENSZ bécsi tagozata Tudósítók Szövetségének elnöke elmondta, hogy az elmúlt tíz évben az iszlám világ egyes régiói a halal árukra vonatkozó irányelveket adtak ki, amelyek az áru előállításának szakaszait, tárolását, csomagolását, szállítását szabályozzák.Ezek alapján ma már létezik indonéz, maláj, Egyesült Arab Emírségbeli, illetve az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) által meghatározott HALAL-szabvány.

Az EU HALAL FATWA(European FatwaCouncilforHalalTransaction)azért alakult meg Bécsben 2014-ben elismert halal hatóságként, hogy a halal elveinek egy olyan átfogó, európai szintű szabályozását hozza létre, amelyben az iszlám előírásai mellett helyet kapnak az európai élelmiszer-biztonsági elvek és vizsgálati módszerek is – hangsúlyozta Dr. Mihálffy Balázs (Dr. AbdelRahmannMihálffy sejk), az EU HALAL FATWA elnöke.

Ez a szabályozás a termék-előállítás és -értékesítés teljes vertikumát magában foglalja, a tudományos, laboratóriumi és jogi hátteret pedig az egyezmény másik aláírója, ahazai élelmiszer-biztonságot akkreditált vizsgálataival immár negyed évszázada támogatóWESSLING Hungary Kft. szolgáltatja.

Az EU HALAL FATWA és WESSLING közös munkájával két halal szabvány látott napvilágot. Az egyik alapját az OIC halalra vonatkozó irányelveinek szakmai továbbfejlesztése és az európai élelmiszerbiztonsági normákat magában foglaló rendszer kombinációja adja. A másik önmagában és más regionális halal szabvánnyal összeillesztve is alkalmazható– mondtaa rendszer szakmai kidolgozásában fontos szerepet játszó Dr. Martin Andrea, a WESSLING Hungary munkatársa.A két szabvány segítségével egyrészt az OIC irányelveit követő iszlám országok piacai számára lehet megbízható élelmiszerbiztonsági kontrollt biztosítani, másrészt olyan iszlám országok piacai is élvezhetik az élelmiszer és fogyasztási cikkek garantált minőségét, ahol eddig más regionális szabályozás van érvényben, vagy semmilyen szabvány erre vonatkozólag mégnem létezik.

A megállapodást az EU HALAL FATWA elnöke és pénzügyi vezetője mellett Dr. Zanathy László, a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója írta alá. Az eseményt megtisztelte részvételével Dr. Erwin Weβling alapító tulajdonos, valamintDilaraAbdullayeva, a Magyar-Ázsia Társaság elnöke, Kisvárdai Tibor, a 2017-ben Magyarországon rendezendő vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Nonprofit Kft. szponzorációs igazgatója és Dr. Micsinai Adrienn, a WESSLING élelmiszerbiztonsági üzletágának vezetője is.

A megjelentek szerint példaértékű és előremutató egyezmény azért is nagy jelentőségű, mert az ellenőrzés és auditálás mellett az EU HALAL FATWA vallási felügyelete és a WESSLING laborhálózatának munkája révén elősegíti az európai exportőrök termékeinek iszlám országok piacain történő értékesítését is.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező ...

Olyan szakmai és társadalmi elvárások jelentkeznek a zöldségtermesztésben használatos növényvédő szerekkel ...