A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Megkezdődött a mezőgazdasági támogatások előlegeinek fizetése

Hírek - 2016.10.17

Október 17-én megkezdte a 2016-os mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), az utalásokat Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FVM) agrárgazdaságért felelős államtitkára és Gyuricza Csaba, az MVH elnöke sajtótájékoztatón indította el egy laptopról Tápiószőlősön.

Megkezdődött a mezőgazdasági támogatások előlegeinek fizetése


A kifizetések a SAPS (területalapú támogatás) előlegének utalásával indultak, az MVH összesen 11 jogcímre fizet előleget. A közvetlen támogatások kerete idén 415 milliárd forint, az átmeneti nemzeti támogatások összege 26 milliárd forint - mondta Czerván György.

Ismertetése szerint a közvetlen támogatások közül az SAPS, a zöldítés, a kistermelők, a fiatal gazdálkodók, a tejhasznú tehéntartás, a hízottbika-tartás és az anyajuhtartás támogatásának előlegét fizetik ki, míg az átmeneti nemzeti támogatások közül az anyajuhtartás, a termeléstől elválasztott tejtámogatás, a termeléstől elválasztott hízott bika és a termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikáció támogatásának előlegét folyósítják.

Az államtitkár rámutatott: minden eddiginél több jogcímre fizetnek előleget (tavaly ez a szám 8 volt), s ennek az évnek az újdonsága, hogy a kistermelői támogatásra, illetve a fiatal gazdák támogatására jogosultak is részesülhetnek az előrehozott kifizetésekből.

Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amelyik már az első lehetséges teljesítési napon elindítja a gazdák számára az előlegfizetést, és élenjár abban is, hogy él a legfeljebb 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével. Czerván György kifejtette: a 70 százalékos elméleti maximum a gyakorlatban a teljes kifizetés körülbelül 55-60 százalékát jelenti előlegként, mert az elméleti összegből le kell vonni az előlegfizetés időpontjában még ismeretlen csökkentési tényezőket. Az államtitkár a kifizetések kapcsán emlékeztetett rá: a Közös Agrárpolitika (KAP) a kifizetési összeg meghatározására a szeptember 30-i euróárfolyamot jelöli ki, ami 309,79 forint volt.

Czerván György megjegyezte, hogy a 415 milliárd forint közvetlen támogatás mellé ebben az évben összesen 86,5 milliárd forint nemzeti agrártámogatás társul.

Gyuricza Csaba kiemelte: Magyarország a gazdálkodók érdekében az idén bevezette az előzetes ellenőrzés intézményét, amely lehetőséget teremtett a hibás vagy hiányzó dokumentumokkal beadott kérelmek szankciómentes javítására, s ennek is köszönhető, hogy az idén több volt a hibátlan kérelem. Ez hozzájárul ahhoz, hogy többen kaphassanak a lehető legkorábban támogatást, "előleg fizetésére ugyanis csak azokban a támogatási ügyekben van lehetőség, ahol az ellenőrzések befejeződtek" - hívta fel a figyelmet az MVH elnöke.

Gyuricza Csaba elmondta, hogy az előlegek kifizetése a SAPS utalásával kezdődött, és mintegy 60 ezer gazdálkodóhoz jut el hétfőn, ami a 123 ezer jogosult mintegy fele. Az SAPS teljes összege 2016-ban 127 milliárd forint. Az elnök emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályozás értelmében az MVH a kifizetéseket jogcímenként külön utalja a jogosultak számlájára, így az SAPS és a zöldítés előlegét is külön-külön kapják a gazdálkodók. Jelezte: a zöldítés előlegét keddtől utalják, első körben 21 600 jogosulthoz 4,3 milliárd forint jut el a 125 milliárd forintból. Gyuricza Csaba kiemelte: év végéig a teljes agrártámogatási összeg csaknem felét kívánják eljuttatni a gazdálkodók számára.

Az MVH elnöke felhívta a figyelmet, hogy minden támogatás esetében az előlegek fizetése november 30-ig folyamatos, a támogatásokat több részletben fizetik ki. Azt követően, egészen jövő év közepéig tartanak a kifizetések az ellenőrzések függvényében.

Forrás: MTI Fotó: Mészáros János

Címkék: