Hirdetés
Koppenhágai magasházban termesztenek mini rebarbarát

Koppenhágai magasházban termesztenek mini rebarbarát

Hírek - 2016.10.17

Egy brit cég a közelmúltban dobta piacra új, miniatűr rebarbara fajtáját, ami elég apró ahhoz, hogy akár egy városi lakás balkonján is megteremjen. Ezt hamarosan a koppenhágai lakosság is tesztelheti, ha megépül a Studio Lokal függőkertekkel díszített magasháza.

A standard rebarbara szárai akár másfél méter magasra is megnőhetnek, jókora levelei pedig beárnyékolják az ágyásokat, így ezt a különleges ízű növényt csak a nagyobb kerttel rendelkezők termeszthették – eddig. A Lilibarber nevű, újonnan nemesített fajta mindössze harminc centiméter magasra nő, az íze pedig pontosan olyan, mint nagyobb társáé, így akár egy városi lakás erkélyén is termeszthető. A brit Express magazin tudósítása szerint a Lilibarber valójában „melléktermékként” indult, a nemesítők eredetileg éppen egy nagyobb rebarbara fajtát akartak kinevelni, amikor a szelektálás során létrejött az aprócska fajta. Ma már Európa-szerte termesztik a kis növénykét, amelyet hat-tizenkét hónapnyi nevelés után, éretten szállítanak ki a vevőkhöz, és már kezdődhet is a kompót- vagy szószkészítés.

srebarb

A fajta előnyeit a koppenhágai lakosok is hamarosan tesztelhetik, hiszen a dán Studio Lokal építész iroda függőkertekkel beépített magasházat tervez egy a Carlsberg sörgyár melletti volt zöldségpiac helyén. A New Atlas információi szerint a 2017 áprilisától épülő “zöldház” mintegy 46 méter magasra emelkedik majd, a tetőre és az erkélyekre pedig kerteket telepítenek, arra biztatva a leendő lakosokat, hogy termeljék meg saját zöldségeiket és gyümölcseiket. A kétszáz függőkert jelentősen csökkenti az épület hőfelvételét, a falak speciális borítása pedig gondoskodik az esővíz megfelelő elvezetéséről. Ha belejönnek a farmerkedésbe, a lakók akár profi farmerekként is kipróbálhatják magukat, hiszen a ház földszintjén a tervek szerint rendszeresen termelői piacot tartanak majd.
Forrás: Syngenta blog

Címkék:
Kiemelt hírek