Hirdetés
Tovább nőhet az agrárium német exportja

Tovább nőhet az agrárium német exportja

Hírek - 2016.10.12

Az idén a Németországba irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export meghaladhatja a tavalyi rekordszintet is.

Fazekas Sándor elmondta: a múlt évben a Németországba irányuló magyar agrár- és élelmiszeripari kivitel értéke elérte az 1,222 milliárd eurót, ami rekordnak számít, és mintegy 8 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Hozzátette: 2016 első négy hónapjában folytatódott a dinamikus növekedés, aminek alapján az idén várhatóan eléri az 1,3 milliárd eurót a németországi kivitel. Ehhez azonban több árut kell értékesíteni a tavalyinál, mert az árak nyomottak - jegyezte meg a miniszter.
Kifejtette, Magyarországnak a kiváló politikai mellett a kereskedelmi kapcsolatai is gyümölcsözőek Németországgal. Ezért is nagy megtiszteltetés Magyarország számára, hogy 2017 januárjában díszvendége lesz a berlini Nemzetközi Zöld Hétnek. A kiállítás Európa legnagyobb - és a világ egyik legjelentősebb - mezőgazdasági és élelmiszeripari vására. Így mintegy 400 ezer látogató előtt mutathatja be az ország a magyar élelmiszeripar kiválóságait - mondta Fazekas Sándor.

Az agrártárca vezetője kiemelte: az agrárgazdaság és a gazdák elmúlt években elért kiemelkedő teljesítményének elismerése, hogy a berlini rendezvényen Magyarország megkapta a bemutatkozás lehetőségét. A mezőgazdaság és élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik sikerágazata, amelyet a jelentős - évi mintegy 8 milliárd euró értékű - élelmiszerexport is bizonyít.

Közölte: a berlini Nemzetközi Zöld Hét magyar mottója: tiszta forrásból. Magyarország ugyanis hagyományos, a természeten alapuló élelmiszer-termelést folytat, GMO-mentesen kíván termelni. Ezt az alaptörvény is rögzíti, így Magyarországnak olyan élelmiszer-gazdasága van, amely a minőségi élelmiszer-termelésen alapul.

Elmondta, az ország legfontosabb exportcikkei a baromfihús, a feldolgozott és feldolgozatlan zöldségtermékek - paprika, sárgabarack, görögdinnye, meggy, különböző konzervipari termékek -, a közismert magyar kolbászok és szalámifélék, vagy például a GMO-mentes magyar méz.
Emellett, bármilyen hihetetlen, sört is exportál Magyarország Németországba, például a kézműves (craft-beer) típusokból - jegyezte meg. Hozzátette: Németországban egyre népszerűbbek a magyar borok. A német szakemberek is úgy látják, hogy ez az az ágazat, ahol a legnagyobb fejlődés ment végbe Magyarországon - tette hozzá.

Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. (Amc) ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: egy teljes pavilont, mintegy 1600 négyzetmétert kapnak a magyar cégek a berlini bemutatkozásra. A magyar kiállítás megrendezésére 560 millió forintot fordítanak - tette hozzá.
Forrás: MTI

Címkék:
Kiemelt hírek