A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

A magyar gazdák érdekei csak közös erőfeszítés eredményeként érvényesíthetőek

Hírek - 2016.09.29

A Borkiválóságok Könyvének legutóbbi, vörösborokról szóló kiadványa jól mutatja, minőségi előrelépés történt a magyar borágazatban. Minőségi boraink közül 135 Borkiválóságot tartalmaz az idei válogatás és a top kiválóságok által felmutatott siker pedig igazán bíztató eredmény az ágazatban – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 élő adásában.

A magyar gazdák érdekei csak közös erőfeszítés eredményeként érvényesíthetőekA miniszter a magyar Borkiválóságokat évente összesítő kötetek kapcsán hangsúlyozta, ez évben is találunk a legkiválóbbak között új, fiatal, családi borászatokat, és nagyon jól szereplő, hagyományos eljárásokkal készített kézműves borokat is. Így a magyar vidék igazi kincsestárába kalauzol el minket a Borkiválóságok Könyve. A kiadvány turisztikai boros útmutatóként is szolgál, hiszen számtalan hasznos információval – a borok mellett egyes szőlészetek és borvidékek leírásával – is megörvendezteti a borvidékekre látogató magyar és külföldi vendégeket.

A miniszter számot adott az idei várható mezőgazdasági eredményekről is, jelezve, hogy hazánk sok szempontból rekord évet zárhat például a búza, a kukorica-, a napraforgó- és repcetermésben. A miniszter kitért ugyanakkor arra is, hogy problémát leginkább az alacsony felvásárlási árak jelentenek, a növénytermesztés mellett a tejpiacon ez hazánkban is érzékelhető.

„Habár a tejfelvásárlási árak növekedése uniós szinten megkezdődött, Magyarországon e területen még lemaradás tapasztalható, az egyes kereskedelmi, kiskereskedelmi láncok által alacsonyan tartott árak okkal nyomasztják a tejtermelőket és a tejfeldolgozókat” – jelentette ki az agrárminiszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, a Földművelésügyi Minisztérium a magyar termelők és a tejtermelők pártján áll ebben a kérdésben is. A magyar tejtermelők szervezettségének, valamint a hazai tejtermékek itthoni részarányának növelése, ezáltal az import szükségletek mérséklése az ágazatban komoly segítséget jelenthet.

A miniszter szólt arról is, hogy a közelmúltban az Európai Unió különböző országaiban is egymást követték tej ügyben a tüntetések, demonstrációk és az uniós egyeztetések is, így a méltányos ár elérése a tejágazatban is olyan közös küzdelem, amiben az agrártárca is támogatja a területen dolgozókat. Ennek eredményei jól érzékelhetőek a hazánkra eső uniós támogatásoknál és a nemzeti támogatások összegének meghatározásánál is. Magyarország az unión belül talán a legnagyobb mértékben támogatja a jószágtartást, a tehéntartást és ezáltal a tejágazatot - emelte ki Fazekas Sándor a földművelésügyekért felelős miniszter.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címkék: