TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Épül az ökofalvak Teslája

Épül az ökofalvak Teslája

Hírek - 2016.09.13

Lehet, hogy csak egy újabb hóbortos ötlet, a városlakók romantikus vágyakozása egy lassúbb, „zöldebb” környezet iránt, de az biztos, hogy épül már a mellékelt képeken látható falu.

A látványterv képei láttán talán senki sem mondja, hogy nem szeretne ilyen környezetben élni. A környezet azonban még önmagában semmi, ezt az egészet működtetni is kell. De a tervező, a kaliforniai RenGen szerint erre van a 21. századi technológia. Az Amszterdamtól 20 percnyire, Almere-ben épülő integrált öko falu ugyanis minden öko falvak „Teslája”, és – miután az épülőben lévő kísérleti falu jövőre elkészül –, a ReGen azt tervezi, hogy a koncepciót átviszi Svédországba, Norvégiába, Dániába és Németországba is. Olyan helyekre, ahol van pénz a hightech kísérleti falvakra.
A RenGen a legfejlettebb technológia felhasználásával olyan városrészt épít, ami biztosítja a kényelmes modern életmódot, ugyanakkor teljesen önellátó: megtermeli a lakók számára a zöldséget-gyümölcsöt, energiát termel, kezeli és újrahasznosítja a hulladékot, akárcsak a szennyvizet. A kérdés csak az, hogy mindezt automaták, robotok, vagy kelet-európai segédmunkások fogják-e elvégezni, de erről nem szól az ismertető.

syno1

Arról azonban igen, hogy a megtermelt felesleges villamos energiát a környék elektromos hálózatába lehet vezetni, és a lakosság élelmiszerigényének fele helyben terem. Akár – mint a képen látható – a nappalihoz tartozó üvegházban.
„Szó szerint élelmiszerek tonnáit – zöldség, gyümölcs, diófélék, hüvelyesek, hal, tojás, csirke, tejtermékek – termelhetnek az ilyen falvak minden évben” – lelkesedik James Ehrlich a RenGen Villages vezetője, hozzátéve, hogy előbb 25 kísérleti otthont építenek, de a faluban végül 100 család is élhet.
synof3

Ha a holland falu egy sikeres lesz, Ehrlich azt szeretné, ha a hűvös éghajlatú Észak-Európa után ki a Közel-Keleten is létesülnének ilyen öko falvak, majd pedig következhetne a vidéki India, valamint Afrika szub-szaharai területei. Meglátjuk.

 




Forrás: Syngenta blog

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit figyel az új uniós megfigyelőközpont?

A belga uniós elnökség több intézkedéssel és javaslatcsomaggal reagált a gazdák Brüsszelből induló, majd Európa ...